Megdöbbentő képek és videó a Hortobágyon pusztító tűzről

Pernyét felkapó forgószél, hamuban keresgélő gólyák és szalakóták, apokaliptikus pillanatképek a Hortobágyról. Az idei súlyos aszály miatt már sok helyen kapott lángra a magyar puszta. A 265 hektárt felemésztő, Angyal-háza pusztán keletkezett tűz oltási munkálatairól és a tűz okozta érdekes természeti jelenségekről Szilágyi Attila természetvédelmi őr készített látványos videót és képeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szilágyi Attila / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 20.

Pernyét felkapó forgószél, hamuban keresgélő gólyák és szalakóták, apokaliptikus pillanatképek a Hortobágyról. Az idei súlyos aszály miatt már sok helyen kapott lángra a magyar puszta. A 265 hektárt felemésztő, Angyal-háza pusztán keletkezett tűz oltási munkálatairól és a tűz okozta érdekes természeti jelenségekről Szilágyi Attila természetvédelmi őr készített látványos videót és képeket.

A Hortobágyot se kíméli a súlyos aszály, idén már négy nagyobb eset volt a pusztán, amelyben kb. 650 hektár terület égett le, az ötödik nagy tűz pedig éppen tegnap keletkezett Kócsújfalunál, amelyet már úgy tűnt hogy eloltottak, de sajnos a lángok ma újra erőre kaptak. Hogy ennek mi lehet az oka, az cikkünkből lentebb kiderül. Itt most100 hektár feletti terület éghetett le, de pontos adatokat még nem tudni, annyira friss ez az eset.

Az elmúlt időszak száraz időjárása nagy kihívás elé állította mind az embereket, mind a természetet, a mezőgazdaság példátlan aszállyal küzd, a természeti rendszerek és élőhelyek nagyon megszenvedik a csapadék elmaradásából származó száraz periódust.

A 2022-es évben a térségben lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 100 mm-t, ami kb. 200 mm-rel kevesebb az átlagos években tapasztaltaktól.

Szilágyi Attila, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őre egy nagyon látványos és tanulságos képanyagot készített az egyik nagy tűzről, amely a hajdúszoboszlói Angyal-háza nevű pusztán keletkezett még július 7-én. Az élénk szeles időjárásban a lángok nagyon gyorsan terjedtek, veszélybe került több állattartó telep és épület, és a tűz átterjedt a nádudvari Szelencés-pusztára is.

A kiérkező tűzoltók munkáját az ott lakók és dolgozók, valamint a környékbeli gazdálkodó szervezetek és gazdák is segítették, de sajnos így is 265 hektárnyi terület lett a tűz martaléka.

A tűz következtében érdekes jelenségeket is meg lehet figyelni, amit Szilágyi Attila most meg is örökített. Forgószelek és porördögök alakultak ki a napsütésben gyorsan felmelegedő leégett, sötét talajfelszín felett, a szél ilyenkor a kormot, pernyét felkapva söpör végig a pusztán, apokaliptikus látványt nyújtva.

A pusztai tüzek sajátossága, hogy a talaj felületén akadálytalanul terjedő lángok gyorsan elégetik a száraz gyepet, ugyanakkor foltszerűen (pl. ahol száraz marhatrágya van), magasabb hőmérséklet alakul ki, a talaj mélyebben átizzik, így ott a fűcsomók gyökérzetének szintjén terjed az izzás. Ez lehet az oka, hogy bár a tüzet eloltották, de csak a keletkezés után egy héttel, július 14-én tudták azt mondani, hogy a közvetlen veszély elhárult, és ekkorra a spontán öngyulladás kialakulásnak az esélye minimálisra csökkent.

Szerencsére ebben a tűzben a kimutatható természetvédelmi értékek pusztulása minimális volt, de a leégett területen lévő vegetáció regenerálódásának elősegítését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szükség szerint gyepvetéssel segíteni fogja. A terület vizsgálatával pedig folyamatos adatgyűjtést is végeznek az élőhelyek és fajok újbóli betelepülésével kapcsolatban.

Szilágyi Attila az eloltott tűz után is folyamatosan fotózta a területet, így azt is láthatjuk, hogy egyből megjelentek olyan fajok, amelyek az élőhelyüket vesztett vagy legyengült sáskákra vagy mezei pockokra vadásztak.

Egy videót is készített Attila a tűzoltási munkálatokról, a kialakult porördögökről és a leégett talajon vadászó madarakról.

Ebben az aszályos időben nagyon könnyen lángra kap a kiszáradt aljnövényzet, egy véletlenül keletkező apó szikra is komoly károkat okozhat. Sajnos sokan még mindig nem veszik komolyan ezt, és továbbra is kidobják a járművekből a cigerattacsikket. Az utóbbi időben több, kisebb mértékű tűz is keletkezett a Hortobágyon a közlekedési utak mentén a dohányzásból származó gondatlanság miatt, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság fokozottan kér mindenkit, hogy figyeljen oda erre, és ne tetézzék ilyen meggondolatlan cselekedettekkel az amúgy is katasztrófális helyzetet.

Szilágyi Attila képeiből készült galériánkat az alább képre kattintva láthatjátok, ha pedig az összes fotóra kíváncsiak vagytok, akkor azt a HNPI facebook-oldalán, itt nézhetitek meg.

Cikkajánló