Természeti értékek pusztultak a bükki tűzben

Még július első napján csaptak fel a lángok a Miskolchoz tartozó Jávorkút közelében, folyamatosan zajlik a károk felmérése, de már most is látszik, hogy fokozottan védett növény- és ritka rovarfajok is áldozatul estek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 4.

Még július első napján csaptak fel a lángok a Miskolchoz tartozó Jávorkút közelében, folyamatosan zajlik a károk felmérése, de már most is látszik, hogy fokozottan védett növény- és ritka rovarfajok is áldozatul estek.

Mint ahogy arról már korábban hírt adtunk, tűz pusztított az Északerdő Zrt. kezelésében levő állami tulajdonú erdőkben, nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén. Az első hírek még 100 hektárról és főleg fenyvesekkel borított területről szóltak, de az erdészet közleményéből már tudjuk, hogy a tűz összesen mintegy 65 hektáros területen, jórészt bükkösökben pusztított, természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100–120 éves állományok egyaránt áldozatául estek. Mindezeken túl néhány hektár erdei-, valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett. A kiérkező tűzoltóknak a hajnali órákra sikerült megfékezniük a lángokat, amiben az éjszakai záporok is nagyban segítettek. A károk felmérésében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is folyamatosan részt vesznek: elsődleges tájékoztatásuk szerint az érintett helyszín jelentős természeti károkat szenvedett el – olvashatjuk a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Nem csak a fák pusztultak
Az érintett terület a Natura 2000 hálózat része. A tűznek áldozatul esett a tájidegen fenyveseknek néhány éve őshonos bükkel felújított állománya, illetve a töbrök rétjeinek egy része is. A felperzselt talajszín fokozottan védett növényfajai közül, a tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai is érintettek.

Ezen a területen előfordulnak továbbá olyan ritka rovarfajok, mint a ritka bükki szerecsenboglárka (Aricia artaxerxes) és a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon). Mindkét faj most repül, most van a szaporodási időszakuk, már petéik is vannak – olvashatjuk a nemzetipark-igazagtóság közleményében. A peték biztosan elpusztultak a tűzben, a lepkék nem feltétlenül. Amely nappali lepkét besötétedés után érte el a tűz, azok is nagy valószínűséggel elpusztultak, mert a sötétben nem tudtak tájékozódni, és nem tudtak hatékonyan elmenekülni. Az éjjeli lepkék számára a tűz fénye valamennyire vonzó hatású, így lehet, hogy sok egyed épp a tűz felé repült, és elpusztult.

A terület gerinctelen állatvilágának regenerációja az elkövetkező években jórészt a szomszédos területekről való betelepüléssel lehetséges.

A tűzzel részben érintett a védett szép hegyisáska (Arcyptera fusca) állománya is. A gyepekben élő egyenesszárnyúak (sáskák, szöcskék) is csak bizonyos távolságon belül képesek elmenekülni a tűz elől, de élőhelyeik elvesztése a túlélők szaporodási esélyeit is minimalizálja. A röpképtelen fajok (például pókok) megmenekülése csak nagyon kis távolságon belül lehet eredményes.

Adat bejegyzés

A kárfelmérés még tart, pontos adatok csak később állnak majd rendelkezésre. Előreláthatóan napokig biztosítanak tűzőrséget a szakemberek, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását. A helyszínen jelenleg is sok az izzó odvas- és holtfa, és arra is van példa, hogy egy-egy lábon álló üszkös törzs borul ki, ezért az erdőkezelő arra kér mindenkit, hogy kerülje el az érintett területet.

Ne feledd! Jelenleg is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, és felelős viselkedéssel te is tehetsz az erdőtüzek ellen. Mindig tájékozódj az aktuális tűzgyújtási tilalomról, tartsd be a szabályokat, mert egy kis szikrából is nagy baj lehet.

Cikkajánló