Meggyógyított, védett madarakat engedtek szabadon

Mentett szalakótákat, gyöngybaglyokat, erdei fülesbaglyot és fehér gólyát engedtek vissza a természetbe a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben.

Szerző:
TM
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2020. augusztus 10.

Mentett szalakótákat, gyöngybaglyokat, erdei fülesbaglyot és fehér gólyát engedtek vissza a természetbe a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság évek óta részt vesz sérült, legyengült, elárvult védett állatok, madarak felnevelésében, gyógyításban – olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján. Az állatmentő tevékenység talán legfelemelőbb eseménye, amikor a sérülten, betegen bekerült állatokat megerősödésük után újra szabadon engedik.

A még fiókaként mentett madarak számára augusztus 5-én érkezett el a lehetőség: három fiatal szalakóta, három gyöngybagoly és egy erdei fülesbagoly kezdte meg önálló életét a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet területén, valamint egy általános kimerültség következtében bekerült idősebb fehér gólya elengedése is megtörtént.

Mint írják, a szalakóták egykori odúját magába foglaló fát kivágták, majd a fiókák hangjára felfigyelő megtalálónak köszönhetően kerültek hozzánk. A gyöngybaglyok egy tanyaépületben keltek ki a tojásból, viszont a tetőszerkezetről leestek egy ablakpárkányra. Egyikük lába el is törött, amit sikerült helyrehozni, így mára már ő is képessé vált zsákmányának elejtésére, miközben testvéreivel együtt felcseperedett bő egy hónap alatt. Az erdei fülesbaglyot szintén testvéreivel együtt mentettük, ők Mezőkövesd főterén egy faodúból potyogtak ki.

A szakemberek olyan helyszínt választottak Gelej község határában, amely megfelelő táplálkozóhelyet nyújt mindegyikük számára, így a szalakóták és a gólya is fel tudnak készülni az őszi vonulásra, a baglyok pedig az áttelelésre.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló