Megint lehet kenuzni a Holt-Körösön

Újra feltöltötték a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst, ismét lehet evezni rajta.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Ezer Ádám / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 29.

Újra feltöltötték a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst, ismét lehet evezni rajta.

Kákafoki-holtágnak is nevezik, és a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Késő ősszel rendszerint mesterségesen leeresztik a vizét, tavasszal pedig ismét feltöltik. A napokban is ez történt, beállították a holtág üzemi vízszintjét, így újra lehet rajta vízitúrázni – olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

A holtág természeti értékeit a Jégmadár vízitanösvényen ismerheted meg. A túra a Körösvölgyi Állatpark mólójától indul, jobbra a vadregényes tájban merülhetsz el, balra pedig Szarvas látványosságait ismerheted meg: az Erzsébet-liget fahídját, a Bolza-kastélyt, a Szarvasi Arborétumot. Mindemellett jégmadarat, tőkés récét, sütkérező mocsári teknősöket, vagy akár törpegémet is láthatsz.

Kenukölcsönzésre a Körösvölgyi Állatparkban van lehetőség, de érdemes néhány nappal előre szólni. Összesen 40 kölcsönözhető vízi járművel rendelkeznek, 4 db 2 személyes és 7 db 4 személyes túrakenuval, valamint egy négyszemélyes csónakkal. Aki kevésbé jártas a vízi közlekedésben, az se csüggedjen, a kenuzás alapfogásait az itt dolgozók megmutatják indulás előtt, és mentőmellények is rendelkezésre állnak.

Érdeklődni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság elérhetőségein lehet, ezeket ide kattintva találod meg.

Cikkajánló