Megint lehet magyar az Európai Év Fája

A versenyt tavaly a bátaszéki molyhos tölgy nyerte. Idén február 1-től lehet online szavazni.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu
Fotó:
Turista Magazin
Ökotárs Alapítvány
2017. január 25.

A versenyt tavaly a bátaszéki molyhos tölgy nyerte. Idén február 1-től lehet online szavazni.

A 2016-os magyarországi Év Fája verseny győztese a Jászai Mari tér legszebb platánja lett, így az idei, európai megmérettetésen ez a fa képviseli hazánkat. A hat hétig tartó online szavazáson mintegy 18 ezer voks érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3545-tel szerezte meg az első helyet, és ezzel a verseny hétéves történetében először győzött budapesti fa.

 

Balról a harmadik fa a honi koronázatlan király


2017-ben újdonság, hogy két fára is lehet voksolni, a szavazás február 1-től 28-ig tart. Az utolsó héten (február 22-28.) a verseny állása titkos, a szavazatok száma ezen időszak alatt nem lesz látható. Az eredményeket március 21-én a brüsszeli díjátadó gálán jelentik be.

 

Tekintélyes törzs


Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. A cseh versenyt az Ökotárs Alapítvány testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és támogatja a mai napig. Az európai verseny döntőjébe a résztvevő országok győztesei jutnak tovább.

 

A szövevényes korona sziluettje


Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét. Itt tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és a kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresnek, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

 

A terebélyes platán nyáron, teljes lombkoronájával


A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett, és folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából. A cél, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témává váljon.


Itt nézheted meg a döntős fákat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Jászai Mari tér platánja lett Az Év Fája

Magyar tölgy lett Az Európai Év Fája

 

Cikkajánló