Megjelent a májusi Turista Magazin

Legfrissebb számunkban olyan természeti látnivalókat ajánlunk, melyeket a fotelből is érdemes felfedezni, és a karanténvilág után bizonyosan jó lesz majd élőben megnézni. Addig is maradjatok otthon, és olvassatok inkább Turista Magazint!

Szerző:
TM
2020. április 28.

Legfrissebb számunkban olyan természeti látnivalókat ajánlunk, melyeket a fotelből is érdemes felfedezni, és a karanténvilág után bizonyosan jó lesz majd élőben megnézni. Addig is maradjatok otthon, és olvassatok inkább Turista Magazint!

A COVID–19-járvány miatti kényszerű bezártság eddig nem tapasztalt kihívást jelent mindannyiunk számára, de sokkal jobban járunk, ha a szorongás vagy a morgolódás helyett inkább teszünk valamit a lelki egészségünk és mentális, fizikai jóllétünk megőrzéséért. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani Túrapraktika rovatunkban, ahol adunk néhány remek ötletet, hogyan tudjuk átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A Hónap Turistaháza rovatunk ezúttal rendhagyó formában jelentkezik. Ahelyett, hogy egy konkrét szálláshelyet mutatnánk be, most visszatekintünk a rovat elmúlt öt évnyi „termésére”, amelyből kiválasztottuk a szerkesztőség tíz plusz egy kedvenc turistaházát.

A Messzelátóban Palócföldre látogattunk el, és a Központi-Cserhát egyik különleges hegyéről, a Tepke kilátójából csodáltuk meg a panorámát.

Rezi aprócska erőssége és Sümeg népszerű vára mellett Tátika vára kevésbé ismert, pedig e romok nem csak „hordozóhegyének” magassága miatt különlegesek. Az itteni erdőrezervátum húsz év leforgása alatt a természet fellegvára lett. Tátika várának pazar panorámájáról és kalandos történetéről még többet olvashatsz e havi História rovatunkban.

A Cserhát földrajzi és kulturális értelemben is egy roppant sokszínű vidék, ahol bőven akad látnivaló: a Cserhát 500-as csúcsai jelvényszerző túra pedig remek „eszközt” kínál a felfedezésekhez. 18 csúcsot tetszőleges sorrendben, időkorlát nélkül lehet felkeresni. A Jelvényvadászban pedig még több érdekességet megtudhatsz róla.

A Tudástárban többek között annak is utánajártunk, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a kullancsokra, illetve a Balaton mostani állapotáról és vízminőségéről kérdeztük az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatóit. A Mesél a Térkép oldalain a Börzsöny különleges vagy érdekes földrajzi neveinek nyomába eredtünk.

Kéktúra rovatunkban ezúttal a gyerekek a főszereplők. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a gyermekkéktúráról, valamint egy háromgyerekes anyuka mesél arról, hogyan lehet motiválni egy nyolcévest hosszabb túrákra, és hasznos tippeket is elárult azok számára, akik most vágnának bele gyerekkel a kéktúrázásba.

A MÁJUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Most inkább csak gondolatban menj túrázni!

Bár mi „békeidőben” aktív kikapcsolódásra igyekszünk buzdítani az olvasóinkat, a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetben nekünk is az a felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A természet megvár. Éppen ezért most mi is azt szeretnénk kérni, hogy saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Ehhez tovább fogjuk közölni a cikkeket és a posztokat, mert egyrészt utazni gondolatban is jó, másrészt ilyenkor van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Addig is mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánunk!

Cikkajánló