Megjelent a nyár első Turista Magazinja

Júniusi számunkban Somogy megye különleges lápvidékén, a Baláta-tónál kalandozunk, végigjárjuk a Zempléni-hegység Rákóczi-útját a háborítatlan természetben és a történelmi hangulatot árasztó épített értékek nyomán, és meglátogatjuk az ezeréves Pannonhalmi Főapátságot.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Pannonhalmi Főapátság
Dénes Andrea
2019. május 31.

Júniusi számunkban Somogy megye különleges lápvidékén, a Baláta-tónál kalandozunk, végigjárjuk a Zempléni-hegység Rákóczi-útját a háborítatlan természetben és a történelmi hangulatot árasztó épített értékek nyomán, és meglátogatjuk az ezeréves Pannonhalmi Főapátságot.

Az újjászületett Széchenyi-múzeumvasút hazánk egyik legkülönlegesebb kisvasútja: ez a második gyermekvasút és a legrégibb múzeumvasút egyben. Most Kötött pálya rovatunkból ismerheted meg. Ha viszont két keréken utazol szívesebben, és szeretnél egy nap alatt három ország három régiójába belekóstolni, irány az osztrák-olasz-szlovén határ, ahol hatalmas hegyek, fenyőerdők és zöld legelők között tekereg a bringaút.

 

Kisvasút a Kiscenk nevű dízelmozdonnyal a Széchenyi-múzeumvasút vonalán


Jártunk a Pannonhalmi Főapátságban is, hogy már a június végi-július eleji levendulanapok előtt megmutassuk, mit érdemes még megnézned a levendulás programon kívül

 

A Pannonhalmi Főapátság a levegőből is monumentális

 

Szentától nem messze, Kaszó község határában található egy kevesek által ismert, de annál látványosabb hely. Ez a Baláta-tó, ami fűzlápok, zsombékosok, úszólápok, gyékényesek vízi birodalma, ha még nem hallottál róla, azért, ha pedig igen, azért érdemes elolvasnod szuper képekkel tűzdelt anyagunkat.

 

A fokozottan védett Baláta-tó


Sajnos mostanában az időjárás nem feltétlenül kedvez a szabadban való programoknak, ezért most erre az esetre is ajánlunk alternatívát, amiért a gyerekek rajongani fognak: toplistás műszaki múzeumaink között jó pár olyan akad, ahol fedett téren lehet megnézni és kipróbálni például repülőt, hévet, bányavasutat vagy éppen lapátkerekes gőzhajót.

 

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban akár egy egész napot is eltölthetünk a sok izgalmas gépcsoda között a rengeteg interaktív játéknak köszönhetően


Ha te is szereted a panírozott, bundázott ételeket, és nem veted meg az erdők, mezők finomságait, Gasztro rovatunkban most olvashatsz pár tippet, milyen virágokat, leveleket, gombákat érdemes így fogyasztani. Ahelyett, hogy egyszerűen csak megszabadulunk a karalábélevéltől, a krumplihéjtól és a kertben álló meggyfa lehulló lombjától, akár hasznosíthatnánk is ezeket az anyagokat - olvasd el komposztáló-kisokosunkat Tudástár rovatunkban.

 

A virágfánkok receptjét is megtudhatod legújabb számunkból


A Ti írtátokban olvasónk Magyarország tanúhegyeinek egyik legkülönlegesebb képviselőjét, a Ság hegyet hódította meg, e havi számunk kitüntetett turistaháza a Vízvár vendégház lett, a Messzelátó rovatban pedig a gyerekbarát Deseda-kilátóról nézünk körbe. Semmi okod a pánikra, ha megpillantod az óriás-tőrösdarazsat: bár félelmetesen néz ki, az ember jelenléte teljesen hidegen hagyja. Zöldhullám rovatunkban olvashatsz róla.

 

Szerkesztőségünk ezúttal a Vízvár vendégházat próbálta ki

 

A JÚNIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

Cikkajánló