Megjelentek a nagyszemű madarak Dévaványán

Jelenleg 50-150 pár ugartyúk fészkel Magyarországon, ebből 5-6 pár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. Az első madarak már megérkeztek.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
wikipedia
2019. április 18.

Jelenleg 50-150 pár ugartyúk fészkel Magyarországon, ebből 5-6 pár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon. Az első madarak már megérkeztek.

Az ugartyúkon a legjellegzetesebb a testéhez képest jókora, sárga szem, egyébként a rejtőszíne miatt nem túl feltűnő jelenség. Magyarországon az extenzív állattartás visszaszorulásával párhuzamosan az ugartyúkok száma is jelentősen lecsökkent - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

 


A nemzeti park területén belül a Dévaványai-Ecsegi pusztákon fészkelt a legtöbb ugartyúk az utóbbi években, jellemzően 5-6 pár, amiből már 3 visszaérkezett. „Kettő közülük olyan helyen tartózkodik, ahol állatokkal - juhokkal illetve szarvasmarhákkal - legeltetik a területet. A harmadik a Sterbertz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében, a jószágállások környékén” - írják.

 


Az ugartyúk a szikes területek rövidfüvű legelőit kedveli, és rovarokkal táplálkozik. Állománya megőrzéséhez elengedhetetlen a legeltetéses állattartás fenntartása. Kisebb mélyedésekbe vagy esetleg patanyomba rakja a tojásait. Kevés az ilyen terület, ezért az is előfordul, hogy a szántóföldön (napraforgótáblákon, ugarokon) fészkel. 2-3 tojást rak, ezekből 25-27 nap alatt kelnek ki a fiókák.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyülekeznek a vonuló madarak a pusztán

Szabadon engedték a felgyógyult rajzfilmfigura-madarat

Cikkajánló