Megkezdődött a medvehagymaszezon

A kora tavasz csalhatatlan jele, hogy megjelenik a medvehagyma az erdőkben. Ám mielőtt nekivágnánk a gyűjtésének, érdemes tájékozódni, hol szabad szedni, és mire kell odafigyelnünk a medvehagymával kapcsolatban.

Szerző:
TM
2020. március 10.

A kora tavasz csalhatatlan jele, hogy megjelenik a medvehagyma az erdőkben. Ám mielőtt nekivágnánk a gyűjtésének, érdemes tájékozódni, hol szabad szedni, és mire kell odafigyelnünk a medvehagymával kapcsolatban.

Már a Zala megyei Bocska és Obornak között elterülő erdők alját is szőnyegszerűen borítja a medvehagyma – írja az MTI.

Ám mielőtt belevetnéd magad a hívogató medvehagymaszőnyegbe, az első, amire mindenképpen figyelned kell, az az, hogy mielőtt letéped a levelet, százszázalékosan meggyőződj róla, hogy valóban medvehagymával van dolgod. A növény könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, a nagy különbség, hogy utóbbi kettő erősen mérgező. A legbiztosabb módszer, ha kicsit megdörzsölöd a leveleket; fokhagymás illatot kell érezned (ez egyébként fő hatóanyagának, a kéntartalmú alliinnak köszönhető). A levelek formája is árulkodó lehet: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, a gyöngyvirágé minimum 6 centi, míg a kikericsé hosszúkásabb, lándzsa alakú.

A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében jó, ha betartod az íratlan szabályokat. Ha a levelekre pályázol, ne tépd ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsd be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopassz meg. Hazánkban legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, de többek között a Zselicben és a Bakonyban is tömegével van jelen.

Fontos tudni, hogy az erdőtörvény értelmében állami erdőben (nem védett területen) külön engedély nélkül maximum 2 kiló gombát, gyógynövényt lehet gyűjteni naponta. Magánerdőben természetesen a tulajdonossal kell egyeztetni, védett területen pedig az illetékes természetvédelmi hatóság (a megyei kormányhivatal érintett járási hivatalának környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya) engedélyére van szükség. Ezeket itt tudod beazonosítani.

Itt egy könnyen elkészíthető medvehagymás süti receptje, amely kirándulásra is tökéletes választás.

Medvehagymás-juhtúrós csiga

Hozzávalók (4 fő részére):

• 2 csomag leveles tészta (lehetőleg már előrenyújtott lapok)

• 10-15 levél medvehagyma apróra vágva

• 1 vagy 2 csomag juhtúró (kb. 250 g)

• 2 dl tejföl

• reszelt sajt


Elkészítés:

A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, esetleg egy kis reszelt sajtot. Rákenjük a levelestészta-lapokra az előbb elkészített keveréket. Ezután a lapokat felgöngyöljük, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket margarinnal kikent sütőlapra tesszük. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 180-200 fokon sütjük előmelegített sütőben, amíg szépen pirulni nem kezdenek.


A receptet Zwickl Bernadettől kaptuk.


Cikkajánló