Megkezdődtek a jégtörés után a felmérések - VIDEÓVAL

Forgatócsoportunk Nagy-Hideg-hegyen járt.Sok még az átjárhatatlan, életveszélyes terület a Börzsöny erdőiben. A szakemberek elkezdték a károk felmérését, a közvetlen életveszélyt jelentő fák eltávolítását, az utak megtisztítását.

Szerző:
Ipoly Erdő Zrt. - TM.hu
Fotó:
Ipolyerdő Zrt. - VIDEO: DOMONKOS LAJOS
2014. december 9.

Forgatócsoportunk Nagy-Hideg-hegyen járt.Sok még az átjárhatatlan, életveszélyes terület a Börzsöny erdőiben. A szakemberek elkezdték a károk felmérését, a közvetlen életveszélyt jelentő fák eltávolítását, az utak megtisztítását.

A felmérések első összegzése után az már világosan látható, hogy óriási terület - mintegy 10 ezer hektárt - érintett az ónos eső következtében kialakult károkban.

 

 

A tekintetben vegyes a kép, hogy koronatörések formájában, a törzsek derékba törésével, egyedi dőlésekkel, vagy esetenként nagyobb területen a faegyedek összessége károsodott. Mindenképpen drámai a kialakult helyzet elsősorban a Magas-Börzsönyben. A Kemencei Erdészetnél látták a legnagyobb károkat, de a Diósjenői Erdészet is jelentős károkat szenvedett el, míg Királyrét és Nagymaros környezetében inkább csak a magasabban fekvő térszintekben találhatók meg a természeti kalamitás következményei.

 

Az erdészek, fakitermelő brigádok folyamatosan azon dolgoznak, hogy legalább a Börzsöny fő ütőereit (az erdészeti feltáróút hálózatot) minél előbb megtisztítsák, ami lehetővé teszi, hogy ezután a belső völgyek károsított erdeibe is eljuthassanak. Ezután a turisták számára a fontosabb turisztikai célpontok felé vezető főbb jelzések megtisztítását is célul tűzték ki, amiről folyamatosan tájékoztatjuk majd az érdeklődőket az interaktív térképen is.

 

A legfontosabb, hogy jelenleg, és ez a most következő hétvégét biztosan érinti, senkinek nem ajánljuk, hogy a túráját a Magas-Börzsönybe tervezze. Ehhez inkább keresse fel kiránduló központjainkat, vadasparkjainkat! Itt tájékozódhat ezekről részletesebben. A hegy lábáról tekintve a helyzet nem tűnik kezelhetetlennek, de ez csalóka. Hiszen elindulva egy korábban szépen karban tartott ösvényen viszonylag váratlanul jutunk olyan helyzetbe, ami balesetveszélyes. A behajló fák még mindig törhetnek, vagy szél hatására ki is dőlhetnek! A fák belsejében olyan feszültségek lehetnek, melyek dinamikus változást okoznak, ezzel pedig élet és balesetveszélyesek továbbra is!

  

 

Cikkajánló