Megmentették a szántóföldön fészkelő rétihéja-fiókákat

Az őszi árpa betakarítása közben fedezték fel a rétihéja-fészkeket. A fiókák megmentése érdekében a területet körbejelölték, így a kombájnok elkerülik azt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani Egyesület
2023. június 27.

Az őszi árpa betakarítása közben fedezték fel a rétihéja-fészkeket. A fiókák megmentése érdekében a területet körbejelölték, így a kombájnok elkerülik azt.

A Magyar Madártani Egyesület által megosztott történet igazán követendő példa lehet minden gazdálkodónak. A Bihari-síkon, az őszi árpa betakarítására készülve vették észre a négy, összesen húsz fiókát rejtő hamvasrétihéja-fészkeket. Az Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Őrszolgálatának összefogásával 10x10 méteres védőzónákat jelöltek ki, amelyeket karókkal jelöltek meg, sőt, körbe is kerítették, hogy a ragadozóktól megvédjék a kicsiket.

A fiókák biztos pusztulástól való megmentésében fontos szerepet játszott a terület gazdálkodója és a kombájnosok is, akik a beszámoló szerint példamutatóan viselkedtek.

Hamvas rétihéja

A hazai állomány nem túl nagy, s évről évre kis mértékben ingadozik. Kedvelt élőhelyük a nedves rétek, de mivel az idők folyamán sok ilyen terület eltűnt, sok pár kísérli meg a költést különböző mezőgazdasági kultúrákban, ahol a fészekaljak sokszor a betakarítási munkák áldozatául esnek. A fészkek helyének pontos ismerete segíthet abban, hogy azok körül védőzónát jelöljenek ki, ezzel biztosítva a sikeres költést. Mivel tipikus élőhelyei egyébként is értékes, megritkult növénytársulásoknak adnak otthont, a látványos madár védelmével más ritka állat- és növényfajok védelmét is segíthetjük. Magyarországon május és szeptember között lehet megfigyelni, a telet Afrikában tölti. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló