Egy év alatt megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten

A fokozottan védett madárfaj régebben csak időnként jelent meg a Kis-Sárréten, az utóbbi években azonban egy-két pár rendszeresen fészkel itt. Idén pedig dupla annyi költött, mint tavaly.

Szerző:
TM
2020. augusztus 6.

A fokozottan védett madárfaj régebben csak időnként jelent meg a Kis-Sárréten, az utóbbi években azonban egy-két pár rendszeresen fészkel itt. Idén pedig dupla annyi költött, mint tavaly.

A ritka madarat általában áprilistól szeptemberig lehet itthon megfigyelni. A hazai költőállomány mindössze 60 párra rúg, és a jó hír, hogy ebben az évben a tavalyi két párral szemben négy pár költését regisztrálták a Kis-Sárréten.

Egy pár Mezőgyán mellett, közvetlenül az országhatárnál rakott fészket egy zsombékos, sásos területen. Kirepült fiatalokat nem sikerült megfigyelni, valószínűleg a költés meghiúsult. A másik költőhely Vésztő-Mágor határában, egy nádas-sásos növénytársulásban volt, ahol három pár költött egymáshoz közel, laza kolóniában. Mindhárom pár sikeresen nevelt fiókákat – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják, a pontos számot a fészkek közelsége miatt nehéz volt meghatározni, de páronként minimum két-két fióka biztosan kirepült. Egyelőre még a fészkelőhelyek közelében tartózkodnak, a szülők segítik őket a táplálkozásban.

A hamvas rétihéja a földön épít fészket, és 3-6 tojást rak, melyekből 30 nap múlva kelnek ki a fiókák, és ugyanennyi idő múlva történik a kirepülésük is. Tápláléka elsősorban kisemlősökből, (egerek, mezei pockok), madárfiókákból, gyíkokból és nagyobb testű rovarokból áll.

Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.


Klasszikus élőhelyeinek (nedves rétek és nyílt, mocsaras területek) egy része sajnos eltűnt. Emiatt sokszor kénytelenek őszi gabonában vagy lucernában költeni, így az aratási időszakban nagy veszély fenyegeti őket. A nemzetipark-igazgatóság szakemberei ezért fokozott figyelmet fordítanak a veszélyes helyen lévő fészkek felderítésére, és kisebb védőzónával veszik körbe azt.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló