Megnéztük Európa egyik legszebb cseppkőbarlangját

A Bihar megyében található Zichy-barlang lenyűgöző cseppkőképződményekkel, barlangi patakkal, plafonról függeszkedő denevérekkel várja a barlangok szerelmeseit.

Szöveg és fotó:
2022. április 17.

A Bihar megyében található Zichy-barlang lenyűgöző cseppkőképződményekkel, barlangi patakkal, plafonról függeszkedő denevérekkel várja a barlangok szerelmeseit.

És nem csak őket. Ha mondani kéne néhány helyet, ahová elküldeném azokat, akik eddig csak unatkozva sétáltak végig egy-egy barlangon, akkor az egyik a Révi-szorosban lévő Zichy-cseppkőbarlang lenne. A sok termen átvezető barlangi túrán néhol szűk folyosókon vezet át az út, közben több lépcsőn fel és lemászva, guggolva átbújva, és vízen átgázolva tudjuk felfedezni ezt a páratlan szépségű barlangot. De ami igazán bámulatos, az a lenyűgöző formagazdagságú cseppkőképződmények sokasága, miközben a kristálytiszta vizű Styx-patak zubog el mellettünk és alattunk.

Irány a barlang!

A Zichy-barlang Bihar megyében, a Natura 2000-es védettségű Király-erdő-hegységben található, a Sebes-Körös szurdokvölgyben. Egészen pontosan a Rév és Vársonkolyos közti Révi-szorosban, amely gyönyörű mészkőhegyek, mészkősziklák között húzódik 5 km hosszan. Ennek a területnek igen gazdag a karsztos formavilága, számos barlang és töbör található itt.

A Zichy-barlang az első olyan barlang Erdélyben, amelyet megnyitottak a nagyközönség előtt is. Ma már könnyen megközelíthető, és több úton is elsétálhatunk a bejáratához.

A legegyszerűbb Rév déli szélétől indulni, ahonnan egy alig 2 km-es túraösvény vezet a barlanghoz, közben a Sebes-Köröst is látni végig, és néhány kitett részen láncok segítik a haladást. Vársonkolyostól is indulhatunk, ez egy picivel hosszabb, 2,6 km-es túra lesz. De nagyon sokan választják a völgyben kayargó, Kolozsvár és Nagyvárad között közlekedő vasút vonalát, és mi is itt, a sínek mentén gyalogoltunk el a barlangig. Furán hangozhat, de itt ez egy megszokott dolog, és a mozdonyvezetők is tudják ezt, folyamatosan dudálva jelzik érkezésüket.

De akár közvetlenül vonattal is mehetünk, ugyanis a barlangnak van állomása, ahol a személyvonatok meg is állnak. Ekkor már csak a Sebes-Körösön átívelő hídon kell átmenni és pár perc sétával ott is vagyunk a csodás barlang kapujában.

A felfedezés

Az első, amit látni fogunk, az egy gyönyörű vízesés, amelyet a barlangon átrobogó Styx-patak táplál. Sajnos a magasságával kapcsolatban igen eltérő adatokat találni, maradjunk annyiban, hogy élőben látva én úgy 10 méter körülire saccolom.

A vízesés vezette a barlanghoz az osztrák származású Karl Handl pályafelvigyázót is, aki végül felfedezte e csodás helyet. A történet szerint az 1900-as évek elején járta be Veress István révi lelkipásztorral a Révi-szorost, akik a hely szépségét látva úgy gondolták, jó volna, ha mások is megismerhetnék ezt a vidéket.

Denevérek árulták el a barlangot

Jelezték az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) főtitkárának, hogy az egyesület terjessze ki működését Révre is. Így jött létre a Rév és Sonkolyos közti turistaút, amelyet létrehozójáról, Czárán Gyuláról neveztek el, akit az Erdélyi-Szigethegység turizmusának atyjának tartottak. A Sebes-Körös bal partján vezető túrautat 1903. május 1-jén avatták fel. Handl egy szárazabb időszakban megfigyelte, hogy ahol a patak előtör a hegyből, a csekély vízhozam miatt egy kis nyílás keletkezik felette, és ezen denevérek repkedtek ki és be.

Egyik nap egy vadászpuskával belőtt, és a hatalmas dörgő robajból arra következtetett, hogy a sziklafal egy barlangot rejthet.

Gyanúját megosztotta Czárán Gyulával is, aki 1903 novemberében dinamitot robbantott a sziklánál, és a leomló kövek mögül feltűnt a barlang.

Megkezdték a feltárást, és 1905. augusztus 27-én megtartották az avatót. A barlangot ifj. gróf Zichy Ödönről nevezték el, aki ekkor az EKE révi osztályának elnöke volt. Még ebben az évben hidat építettek a Sebes-Körös fölé a barlang közelében, a következő évben pedig a vasúti megállót is létrehozták.

A Zichy-barlang több mint egy évszázados története alatt hol vandálok, hol az elhanyagoltság miatt került veszélybe, de szerencsére mára már féltve őrzött kincse és egyik legkedveltebb turistacélpontja a Király-erdő-hegységnek. A barlang jelenleg a Körösvidéki Múzeum igazgatása alatt áll, és a benne telelő sok száz denevér védelme miatt is csak vezetett túrákon látogatható.

De hogy miért érdemes tényleg az életben egyszer mindenkinek ellátogatni ide, arról beszéljenek inkább a képek, amiket ott készítettünk, a fotók mellett pedig további érdekességeket is megtudhattok a barlangról és élővilágáról.

Ha pedig személyesen is ellátogatnátok ide, akkor előtte tájékozódjatok a Körösvidéki Múzeumnál, a nyitvatartásról, jegyárakról és a magyarul is kérhető túravezetésről további információkat ide kattintva találtok.

Most pedig lessetek be a csodás Zichy-barlangba, galériánkat az alábbi képre kattintva láthatjátok:

Cikkajánló