Kéktúrázás a Föld gyomrában

Egészen egyedülálló és különleges élmény, hogy az Aggtelek és Jósvafő közötti mintegy 7 kilométeres szakaszt egy barlangrendszerben is megtehetjük.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 7.

Egészen egyedülálló és különleges élmény, hogy az Aggtelek és Jósvafő közötti mintegy 7 kilométeres szakaszt egy barlangrendszerben is megtehetjük.

Március a barlangok hónapja, mikor is egy sereg érdekes programmal és kedvezményes túralehetőséggel készülnek a nemzeti parkok évről-évre. Ennek örömére mi is a föld alá merészkedtünk és a nyomtatott márciusi magazinunkban a hazai barlangokra fókuszáltunk.

Nehéz dolgunk nem volt, pontosabban csak az okozott gondot, hogy a számtalan szebbnél szebb és különleges barlangjaink közül végül melyek kerüljenek az újságba. Egy helyszín kapcsán viszont nem volt vita, ez pedig a Baradla-barlang volt.

Több okunk is volt, hogy felkeressünk hazánk második leghosszabb barlangrendszerét, ám ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a hatalmas és szerteágazó Baradlában gyalogtúrázni is lehet. Mi Aggteleknél ereszkedtünk a föld alá az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) kísérőivel és bő 5 óra alatt értünk Jósvafőig, mintegy 7 kilométert gyalogolva a kisebb nagyobb sziklatermeken keresztül.

Érdekesség, hogy ezt a szakaszt, a régi kéktúrás igazolófüzetben is feltüntették „Hosszú-túraként”, ám ez mára eltűnt a legújabb füzetekből, pedig a barlangok kijáratánál találjuk a bélyegzőket. Ez ügyben felvettük a kapcsolatot a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai csapatával, akik azt mondták, hogy külön bélyegzőt ugyan nem készítenek majd a barlangi teljesítéshez, de a lejárásnak ezt a módját is elfogadják "hivatalosan".

Bár több vezetett barlangi túra közül is választhatunk az ANPI kínálatából, jelenleg nem találjuk a honlapjukon a „Hosszú túrát”, de a terveik szerint tavasztól, és előzetes bejelentkezéssel ismét igénybe lehet venni ezt a nem mindennapi túralehetőséget.

A helyszínen szerzett élményeinkről a márciusi számunkban olvashattok egy nagyobb összeállítást, addig is itt van egy kis kedvcsináló videó a földalatti túránkról.


Így vált a Baradla sétakompatibilis barlanggá

A barlang első kiépítését 1806-ban végezték el József nádor látogatása alkalmából. A bejáratot és a nagyobb szűkületeket kirobbantották, a patakon hidakat, pallókat helyeztek el. Az 1860-as években a barlang a bérlőktől a közbirtokosság kezelésébe került. A megrongálódott utakat, hidakat egyszer ugyan kijavították, de jelentős változás csak akkor következett be, amikor 1881-ben a barlangot a Magyarországi Kárpát Egyesület gondjaira bízták. Még abban az évben felépült a mai Magyarország első menedékháza az aggteleki bejáratnál. Ekkoriban mérték fel a barlangot, s éveken át tartó szervezett munka eredményeként megújultak a hidak és a járdák, valamint elkészült a mesterségesen kialakított vörös-tói lejárat is.

Cikkajánló