Megszámolták a mátrai uhukat

A Mátrai Tájegység területén idén tavasszal is állományfelmérést végeztek, hogy nyomon tudják követni a populációváltozást.

Szerző:
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság; TM
Fotó:
wikipedia
bnpi.hu
2019. április 17.

A Mátrai Tájegység területén idén tavasszal is állományfelmérést végeztek, hogy nyomon tudják követni a populációváltozást.

A felmérést a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Helyi Csoportjának közreműködésével végezte. Megvizsgálták, hogy foglalt revírről van-e szó, és hogy költésbe kezdtek-e a madarak. Azt, hogy a baglyok jelen vannak-e, a köpetek, zsákmánymaradványok és a sziklákon lévő ürülék jelzi.

 

 

„A költés bizonyítása már lényegesen nehezebb feladat, ugyanis nagy termete ellenére a kotló uhu rendkívül jól el tud rejtőzni. Sokszor igen hosszú időn keresztül kell távcsővel pásztázni a sziklafalat, mire észrevesszük a kiváló rejtőszínnel rendelkező madarat” - írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán.

 


Idén egy territórium megüresedett, az összes többi helyen viszont kotlásba kezdtek a madarak. Ez hét párt jelent, de feltételezhetően még egy pár él a környéken, bár az ő költőhelyük nem ismert pontosan. Legközelebb a költések sikerességét ellenőrzik majd a szakemberek.

 

 

Uhu (Bubo bubo)
A hazai baglyok közül a legnagyobb, állománya növekedést mutat, pedig a hetvenes években majdnem kipusztult az országból. Jelenleg 70-80 pár fészkel Magyarországon, főleg felhagyott bányákban és a középhegységek meredek sziklafalain. Tradicionális élőhelye például a Zempléni-hegység, az utóbbi években azonban megfigyelték már fészkelését elhagyott feketególya-fészekben is, például a Tisza és a Bodrog menti ártéri erdőkben. Az uhu táplálékát elsősorban rágcsálók, például vándorpatkány vagy mezei hörcsög jelenti, de őzgidák, nyulak vagy más bagolyfajok sem érezhetik biztonságban magukat az uhu közelében, mivel ők is potenciális zsákmányállatok számára. Az uhu fokozottan védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyönyörű hóbagoly érkezett Budakeszire

Patkányméreg ölte meg a tojó uhut

Uhurekord Budapest határán

Baglyok, a szimpatikus ragadozók


 

Cikkajánló