Megszépülnek Eger csodái

Mintegy 150-200 millió forintból tehetik látogathatóvá a jelenleg elzárt Zárkándy-bástyát az egri várban.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Komka Péter/MTI fotó
Gulyás Attiila/MTSZ
2013. november 6.

Mintegy 150-200 millió forintból tehetik látogathatóvá a jelenleg elzárt Zárkándy-bástyát az egri várban.

Új fejezet nyílt Eger és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közötti együttműködésben: közösen vettük kézbe a vár sorsát - jelentette ki Habis László polgármester. Hozzátette: ez szemléletváltást is jelent, amit mutat a Gárdonyi-ház felújítása, a vár turisztikai attrakcióinak fejlesztése, az állagmegóvást szolgáló kisebb-nagyobb fejlesztések, valamint a Zárkándy-bástya helyreállítása is.

 

A bástyánál zajló munkálatokról szólva Lóczy Béla, az MNV helyettes irodavezetője emlékeztetett: a hányatott sorsú területet az 1900-es évek elején választotta le a várról a vasút. A mostani beavatkozásnál eredetileg - a vasút kérésére - csak a falak szerkezeti megerősítéséről volt szó. Menet közben azonban kiderült: a bástya közvetlen kapcsolatban áll a várbeli kazamatarendszerrel, a sínek felette futnak.

 

 

 

 

Zárkándy-bástya
A bástyát Zárkándy Pál várkapitány építtette 1556-ban, később Ottavio Baldigara itáliai hadmérnök tervei alapján bővítették a XVI. század második felében. Akkor elnyert formája azóta nem változott - leszámítva a több évszázadnyi folyamatos pusztulást.

Lóczy Béla elmondta: a cél ezért ma már az, hogy - a falak megerősítésén túl - a kazamatán keresztül megközelíthető kilátóhellyé tegyék a Zárkándy-bástyát. Ennek első lépése volt a terület megtisztítása és a régészeti feltárás megkezdése. Az idén vagy jövő év elején elkészülhetnek a tervek és lezárulhat az engedélyeztetés, a kivitelezéssel pedig 2014-ben végezhetnek. Lóczy Béla hozzátette: a bástya látogathatóvá tétele mintegy 150-200 millió forintba kerülhet.

 

Domboróczki László, a Dobó István Vármúzeum régészeti osztályának vezetője arról beszélt, hogy a Zárkándy-bástyánál folyó feltárás az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb munkája a várban. Nagy László régész elmondta: igen gazdag leletanyag került elő a bástyából. Három, vélhetően az 1596-os ostrom során elesett várvédő csontjai mellett egy faszerkezetű épület maradványaira, illetve ezres nagyságrendben egyéb leletekre - kerámiákra, fémtárgyakra - bukkantak.

 

Erre az évre felfüggesztik a munkákat, a próbaárkokat visszatemetik, jövőre viszont minden feltárt falat kitakarnak, ez alapján lehet majd végiggondolni a további lépéseket.

 

Cikkajánló