Megújul a Jókai-kert és vele együtt a Steindl-villa is

Megmenekül a pusztulástól és újjászületik a Jókai-kertben álló Steindl-villa, amiben a terület kezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy új látogatóközpontot hoz létre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
Forrás:
Hegyvidéki Önkormányzat
2021. április 22.

Megmenekül a pusztulástól és újjászületik a Jókai-kertben álló Steindl-villa, amiben a terület kezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy új látogatóközpontot hoz létre.

A műemléki jellegű Steindl-villát – a Jókai-kert fejlesztésének keretében – 2022 végéig újítják fel, és benne természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket hoznak létre. A tervek szerint, a rekonstrukciót követően a villát kis toldaléképülettel egészítik ki, amiben fogadótér és zöldbolt kap majd helyet - olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat oldalán.

A villa az Országházat is tervező Steindl Imre édesapja, Steindl Károly számára épült az 1840-es évek első felében. Az épület tetőszerkezetében már megszüntették a gombásodást, így sikerült megállítani a ház pusztulását.

A villában létrehozandó Natura 2000-es fajokat és élőhelyeket bemutató kiállításon számos különleges madárpreparátum is látható lesz, illetve különleges könyvritkaságot is bemutatnak majd, amiket most a park főépületében, Magyarország egyetlen természetvédelmi és madártani könyvtárában őriznek. A projekt részeként a szakkönyvtárat is fejlesztik, a gyűjtemény nagy részét digitalizálják.

Jókai Mór egykori birtokának gyümölcsöskertje is megújul. A kert a régióra jellemző lágy- és fásszárú növényekkel gazdagodik, míg egyes cserjésedő foltokat és a nem a régióra jellemző, illetve az épületekre veszélyessé vált faegyedeket eltávolítják. Mindezzel a kert áttekinthetőbbé, élővilága sokszínűbbé válik, s javul a közel háromhektáros, természetközeli élőhely ökológiai állapota.

A fejlesztés keretében felújítják a kerti utakat, új parkbútorokkal, madáritatókkal és egy detektívüveges madárlessel is gyarapodik a park. A kertet jelenleg elcsúfító, elbontandó faépületek helyén rendezvényteret, fedett kerékpártárolót, illetve parkolóhelyeket is kialakítanak.

Jókai a Sváb-hegyen

Jókai Mór 1853-ban az Egy magyar nábob című regényének honoráriumából vásárolta meg svábhegyi birtokát. Az író egy felhagyott kőbányából varázsolt buja, zöld kertet a hegyre, ahol szőlőt termesztett, gyümölcsfákat telepített, felesége, Laborfalvi Róza pedig állatokat is tartott itt.

A Jókai-kertben ma már csak egy eredeti épület áll, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításnak otthont adó egykori présház, amelynek pincéjében az író borai érlelődtek. A Jókai-kert délkeleti lejtőjén néhány éve létrehoztak egy kis szőlőültetvényt, a Kadarkáink kertjét, hogy így elevenítsék fel Buda egykori híres kékszőlőfajtáját.

Cikkajánló