Megújult a majki kamalduli remeteség teljes területe

Az egész Európában kuriózumnak számító műemlékegyüttes immár teljes szépségében várja a látogatókat. A korhű enteriőrök és az interaktív elemekkel is gazdagított kiállítások segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek az egykor némasági fogadalomban itt élt szerzetesek zárt világába.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Forrás:
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
2022. március 7.

Az egész Európában kuriózumnak számító műemlékegyüttes immár teljes szépségében várja a látogatókat. A korhű enteriőrök és az interaktív elemekkel is gazdagított kiállítások segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek az egykor némasági fogadalomban itt élt szerzetesek zárt világába.

A fejlesztés első ütemében 2012 és 2015 között került sor a kastélyépület, azaz a Foresteria felújítására. A második ütemben ezt folytatták, és ennek keretében 7 múzeum jellegű cellaház újult meg, valamint a grottakápolna, a jégverem, a templomtorony és a mértani kert is. Ezen felül sor került a templomrom építészeti elemekkel való bemutatására is, valamint megtekinthetővé vált a frissen feltárt kripta.

A látogatók először egy vezetett túra keretében megtekinthetik a felújított Foresteria épületét, és az abban kialakított „A hallgatás ereje” című kiállítást a berendezett enteriőr terekkel együtt, majd tovább indulhatnak a cellaházakkal körbezárt udvarra, a klauzúrába, amelynek teljes területe látogathatóvá vált. A klauzúra udvarán álló templomrom falai jelzésszerűen láthatóvá váltak, miközben tornya és romfala is restaurálásra került, ahol még felfedezhetőek a valamikori díszítőfestés és a templombelső színezett vakolatmaradványai.

Immáron a felújított torony is látogatható, ami kiállítótérként és jeles napokon különleges vezetések során a remeteség kilátópontjaként funkcionál majd.

Megtekinthető lett a templomhoz tartozó szerzetesi kripta is, amely a szerzetesi élet utolsó állomását bemutató emlékhelyként került kialakításra: a 18. századi temetkezésekhez kapcsolódóan az elmúlást szimbolizáló festett koporsók motívumai jelennek meg ide vonatkozó, a korabeli lelkiségi irodalomból vett gondolatok kíséretében, hologramvetítés formájában. Helyet kap továbbá a helyiségben a majki kripta eredeti fedlapja és egy festett szerzetesi koporsófedél is hozzá tartozó installációval.

A múzeumi cellaházakon túl még három további remeteház nyílt meg a nagyközönség előtt. Ezekben múzeumpedagógia és kézműves, illetve látványmanufaktúra tevékenységeire alkalmas tereket alakítottak ki. Ezeken a helyszíneken interaktív módon vonják be az ide érkezőket, az itt elhelyezett tárgyak - amelyeknek eredetijét a vendégek a kiállítás során a cellaházakban már láthattak – megfoghatóak és kipróbálhatóak.

Végül a látogatók bejárhatják a kolostorgazdálkodást bemutató mértani kertet, valamint a tájképi kertet is. A gazdálkodás bemutatása tanösvény jelleggel (tájékoztató táblák, interaktív eszközök) történik meg, amelyet tavasztól kiegészítenek majd különböző foglalkozások, kerti vezetések.

A remeteség melletti tó partján fogadóépületet, jegypénztárat és múzeumshopot, alakítottak ki, valamint kibővítették a parkoló területét is. További 10 cellaház szálláshelyként történő kialakítása még a közeljövőben várható.

Nyitvatartás, jegyárak és további információk a kamalduli remeteség honlapján.

Cikkajánló