Megújult a szendehelyi erdei kápolna is

Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

Szerző:
Išpanović Martin
Lokomotív TE
2014. június 5.

Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A történet akkor kezdődött, amikor a Rósa Lászlóval felfestettük az Országos Kéktúra új szakaszát Szendehely központja és a település széléig húzódó erdőség között. Az új jelzés, kiérve a faluból, éppen elhalad egy kis kápolna és az előtte álló német felirattal bíró kereszt mellett. A kápolna fekvése, kialakításának egyszerűsége nem hagyott érintetlenül. Megtudtam, hogy a XIX. század derekán épült, fa huszártornyos Szentháromság-kápolna, és a mai napig megőrizte eredeti alakját. Ugyanakkor az is rögtön feltűnt, mivel az elmúlt évek során nem történt meg a szükséges állagmegóvás, hogy a kápolnára bizony ráférne egy kisebb-nagyobb felújítás.

 

Többszöri helyszínelés után meg is érlelődött bennem a gondolat, hogy a Lokomotív Turista Egyesület nevében kezdeményezni fogom a kápolna felújítását. Miután az egyesület elnöksége szabad kezet adott a dologhoz, és 50 ezer Ft támogatást is megszavazott a felújításra, telefonon kerestem meg a szendehelyi német önkormányzatot, személy szerint Altsach Ignác elnök urat, aki első szóra pozitívan fogadta a javaslatot, és megígérte, hogy mindent megtesz a kápolna mielőbbi felújítása érdekében.

 

 

És innen már minden úgy történt, mint a mesében. Elnök úr megszerezte a település és az egyházközség támogató jóváhagyását, majd a német önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságára. Megmozdult az egész település, gyűltek a támogatók, és egy helyi vállalkozó megbízásával hamarosan elkezdődött a felújítás.

 

A munkálatok során megújult a torony és a tetőszerkezet, szigetelt vakolat kerül a kápolna külső és belső falára, újrarakják a padlóburkolatot, új térburkolat kerül a kápolna köré. A tervek szerint pihenőhelyet is kialakítanak a kápolna előtti tisztáson, ahol a turisták vagy zarándokok kipihenhetik a gyaloglás fáradalmait.

 

 

A felújított kápolna ünnepélyes felszentelésére 2014. június 15-én, vasárnap délután 16 órakor kerül sor, az ünnepségre minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

 

 

A hírekből tudjuk, hogy komoly pályázati támogatással és az MTSZ irányításával folyik az Országos Kéktúra útvonalának fejlesztése, korszerűsítése. E mellett fontos kiemelni, hogy sokan - települések, egyesületek, közösségek - önzetlenül tevékenykednek azért, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a Kéktúrát járó turisták számára, minél vonzóbbá tegyék a Kéktúra útvonalát. A szendehelyiek nagy örömmel vették, hogy az útvonal-módosítás behozta a Kéktúrát a településre, és ennek ékes bizonyítéka lesz a felújított kápolna és a megépülő pihenőhely.

Cikkajánló