Megújult az Árpád-kilátó és 113 kilométernyi Kéktúra útvonal

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az erdőgazdaság területén futó Kéktúra szakaszokat.

Szerző:
forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2013. november 20.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az erdőgazdaság területén futó Kéktúra szakaszokat.

A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal többi népszerű célpontja után mostantól az Árpád-kilátó is gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadja az ide érkezőket. 

 

 

Átadó Ünnepség
2013. november 20-án az Árpád-kilátónál rendezett ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke és Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Ezután megtekintették a közeli felújított kéktúra szakaszt és szimbolikusan egy kék jelzést is felfestettek.

Az OKT egy tizede, 113 kilométernyi szakasz halad át a Pilisi Parkerdőn. A kék jelzés mellett számos keresett pihenőhely található, amelyek felújítására, fejlesztésére a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron indított programot a Pilisi Parkerdő Zrt.

 

A pilisi erdészek a teljes szakaszon elvégezték a turistautak karbantartását, a benőtt útszakaszok megtisztítását, a településekhez közeli részeken sajnálatos módon megjelenő hulladék összegyűjtését. Mindenütt megújultak a pihenőhelyek. A korábbi eszközöket felújították, ahol szükség volt új berendezések telepítésére, ott új tűzrakó helyek, padok, asztalok, esőházak épültek. Összesen 50 pad és asztal garnitúra, 25 tűzrakó- és pihenőhely, három gyaloghíd (Szentendrei Erdészet - Kárpát-forrás - Jama-híd) újult meg vagy létesült újonnan. Az erdőgazdaság dolgozói felújítottak négy forrásfoglalást (Szentendrei Erdészet: Szilágyi Bernát-forrás - Kárpát- forrás, Pilisszentkereszti Erdészet: Kamilla-forrás) és ugyancsaknégy esőházat is az útvonal mentén. (Visegrádi Erdészet: Fekete-hegy, Sóstó).

 

 

A Szentendrei Erdészet területén a Kárpát-forrásnál egy-egy új erdei illemhely épült és új külsőt kapott a Pilismarót Erdészet Király-kúti pihenőhelyén meglévő illemhely. A természetjárók közreműködésével a teljes szakaszon megújultak a jelzések, és ehhez kapcsolódva a tájékoztató táblák is.

 

 

Az érintett Visegrádi, Pilismaróti, Pilisszentkereszti, Szentendrei, Bajnai és Budakeszi Erdészetek mellett a Budapesti Erdészet területén 24 kilométernyi kéktúra szakasz újult meg. ennek egyik látványos helyszíne a II. kerületben található, a közel évszázados Árpád-kilátó, ahol a szakemberek javították az épület faszerkezetét és a villámhárítót, lecserélték a kilátó padjait, ahol szükséges volt, újjáépítették a kő alapzatot.

 

 

A kilátó környékén megújultak a tűzrakó helyek, a padok, az asztalok és a hulladékgyűjtők. Lecserélték az idők során megrepedt, a kilátót létesítő Glück Frigyesre emlékező márványtáblát is.

 

 

A Pilisi Parkerdő további beruházásai is elindultak az ősz folyamán. Nemrég kezdődött meg Szentendre térségében a Kő-hegyi Menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén ősszel kezdődött el a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása. Ezt az épületet is 2014 tavaszától látogathatják majd a természetjárók. A Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását is tervezi.

Cikkajánló