Megújult és vadászati, erdészeti emlékházzal bővült a Gaja-völgyi Tájcentrum

A Kelet-Bakonyban felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás is.

Szerző:
Vadex Mezőföldi Zrt.
Fotó:
Vadex Mezőföldi Zrt; Gulyás Attila
2014. május 22.

A Kelet-Bakonyban felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás is.

A Gaja-völgyi Tájcentrum Fejér megye egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. Csodálatos hely a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos erdőivel. A szurdok hűs nyugalma, a völgyperemekről elénk táruló panoráma felejthetetlen hellyé teszi minden kiránduló számára a Tájcentrumot.

 

Fejér megye legnagyobb erőgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tulajdonosa és egyben fenntartója, működtetője a Gaja-völgyi Tájcentrumnak. A vállalat területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja-völgyében található. A VADEX Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség által kezdeményezett pályázaton nyert támogatást a területén található Kéktúra szakasz fejlesztésére.

 

 

A Gaja-völgy tava az új esőbeállóval


Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a vállalat erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a jelenlegi beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd. A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére és stabilizálására is sor került.

 

 

A teljesen megújult Alba-Regia forrás

 

Kiemelt beruházási elem a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, a természetírás legnagyobb alakjának, Bársony Istvánnak édesapja. Az épület nem csak emlékház, hanem egy kis létszámú csoport befogadására is alkalmas oktatási és bemutatási lehetőséget biztosító helyszín is egyben.

 

 

Az Ádám-Éva fa helyén épült akadálymentes híd

 

Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már első királyunk, Szent István idejében is kedvelt vadászterület volt, ő is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról. Államalapító királyunk nevét viselte az országos kék jelzés útvonalán 1938-ban rendezett túra is. Az eseményt Szent István túrának, illetve Szent István turistavándorlásnak nevezték el. Ezeket a történelmi tényeket szem előtt tartva a VADEX Zrt. úgy döntött, hogy államalapító királyunknak emléket állítva a történelmi múlttal rendelkező fehérvárcsurgói vadaskertjét Szent István vadaskertnek nevezi el. Az esemény kapcsán Szent István királyunk szoboravató ünnepségére is sor került.

 

 

Az átadás pillanatai

 

A közjóléti és turisztikai fejlesztéseket Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, valamint Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója adta át. Az átadáson beszédet mondott Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke.

 

A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal népszerű célpontjai mostantól gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadják az ide érkezőket.

 

Kapcsolódó cikkeink:
TuristaTavasz
Csoda Nagyorosziban
Szalajkaház - szerelem első látásra
Újra él a Gründl-rét

Cikkajánló