Megváltozhatnak a halak a gyógyszermaradványok miatt

Egy most publikált magyar kutatás szerint a természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok megváltoztathatják a halak test- és pikkelyalakját.

Szerző:
Turista Magazin/ Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 16.

Egy most publikált magyar kutatás szerint a természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok megváltoztathatják a halak test- és pikkelyalakját.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett minták alapján több gyógyszermaradvány esetében is arra az eredményre jutottak, hogy azok bár szemmel nem észrevehető, de kimutatható alakmódosulásokat okoztak a halakban.


54 hatóanyagot mutattak ki a vizekből

“A jelenleg használatos szennyvíztisztítási technológiák a legtöbb gyógyszerhatóanyag-maradványt nem képesek kiszűrni, így ezek többé-kevésbé akadálytalanul juthatnak át a szennyvíztelepeken. Így fordulhatott elő, hogy a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett mintákban 54 különböző hatóanyagot sikerült kimutatni" – mondta Dr. Staszny Ádám, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet szakértője.

A projekt keretében a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a hatóanyagok jelenléte és az adott vízfolyásban élő halak alakja között kimutatható-e valamilyen összefüggés.

Kimutatható hatás

A rangos PeerJ szakfolyóiratban most publikált eredmények szerint a kimutatott hatóanyagok közül négyről derült ki egyértelműen, hogy a halak alakjának megváltozását okozzák. Ezek a hangulatjavítók hatóanyagát jelentő citalopram, a szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazott propranolol, a reumás fájdalmakra használt kodein, valamint a koszorúér-betegség kezelésére alkalmazott trimetazidin voltak.

“Ezek a hatóanyagok igen kis koncentrációban, pusztán nanogramm/ literes nagyságrendben fordultak elő a felszíni vizekben, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezetre nem fejtenek ki hatást. A halakra viszont összességében mégis kimutatható hatást gyakoroltak a keverékeik” – mutat rá Dr. Staszny Ádám. Mint hozzátette, a feltárt jelenség pontos mechanizmusának megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Cikkajánló