Melyik legyen az év hala 2023-ban?

A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett szavazás mindhárom jelöltje őshonos, két faj védett, de egyikük fogható faj. A jelöltekre az év végéig lehet szavazni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
http://haltanitarsasag.hu/
2022. november 14.

A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett szavazás mindhárom jelöltje őshonos, két faj védett, de egyikük fogható faj. A jelöltekre az év végéig lehet szavazni.

Az Év Hala választást a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi 2010 óta, hogy így is felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére, vagy esetleges veszélyeztetettségére. A kitüntető címre idén is három halfajt javasolt a társaság, közülük a nyertes az lesz, amelyikre 2022. december 31. déli 12 óráig a legtöbb szavazat érkezik. A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is. Mutatjuk, melyik ez a három faj.

  • Lápi póc (Umbra krameri)

A lápi póc élőhelye – mint ahogyan azt neve is mutatja – a dús növényzetű mocsarak és lápok. Bolharákokat, rovarlárvákat vagy halivadékokat zsákmányol. Népies elnevezései: békahal, bobály, ebhal, kutyahal. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke példányonként 250 000 Ft. A Kárpát-medencében jelentősen megfogyatkozott az állománya, ennek oka elsősorban a mocsarak lecsapolása, de napjainkban az inváziós amurgéb terjedése is hozzájárul ehhez.

  • Sügér (Perca fluviatilis)

Kis méretű, őshonos halfajunk, a nagyobb példányok testhossza 20-25 cm, de ritka estekben elérheti a 30 centit is. Aránylag magas testű, oldalról lapított, nagy szájjal bíró hal. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt, emellett az oldalain látható zöldes-feketés haránt irányú csíkozottság és úszóinak pirosas-narancssárgás színe is jellemző bélyege a fajnak.Táplálékát főként kisebb, fenéklakó gerinctelenek alkotják, de a nagyobb egyedei kisebb halakat is zsákmányolhatnak. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllőéhez hasonlít, de mivel nagy példányokat ritkán fognak, kevéssé fogyasztják. A magyarországi horgászrekord: 1,87 kg (1988)

  • Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser)

Kis termetű halfajunk, a nagyobb példányai 15-20 centiméteres testhosszt érnek el. Elterjedése a Duna és mellékfolyóira korlátozódik. Egyedi ismertetőjegye oldalának jellegzetes csíkozottsága: zöldessárga alapszínen 3-4 sötétbarna, helyenként megszakadó keskeny hosszanti csík húzódik. Apróbb fenéklakó állatokat és a víz által sodort szerves törmeléket fogyaszt. Áramláskedvelő hal, így közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain találkozhatunk vele. Őshonos, endemikus (bennszülött) fajunk, lényegében csak a Duna és mellékfolyóinak vízrendszerében lelhető fel. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, de természeti értéke miatt törvény védi, természetvédelmi értéke példányonként 10 000 Ft.

A három jelölt valamelyikére 2022. december 31. déli 12 óráig lehet leadni a szavazatot a Magyar Haltani Társaság oldalán, ahol többek között a korábbi évek választott halfajairól is olvashattok.

Cikkajánló