Messzelátó - Körtvélyesi-kilátó (Vértes, Tatabánya)

Az Országos Kéktúra útvonaláról a szépséges Mária-szakadék felső végén érdemes egy kis kitérőt tennünk egy új kilátóhoz.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2017. március 28.

Az Országos Kéktúra útvonaláról a szépséges Mária-szakadék felső végén érdemes egy kis kitérőt tennünk egy új kilátóhoz.

A körtvélyesi erdei temetőnél a Kis-Kopasz-hegy csúcsának meghódítása előtt érdemes megállnunk. Még a múlt század derekán is temettek el itt embereket, de ma már csak egy szépen gondozott, körbekerített sírkert a Vértes keleti végében. Innen néhány perc alatt elérhetjük a 2015 tavaszán átadott Körtvélyesi-kilátót.

 

 

A különleges, háromszög alakú fémszerkezetet vörösfenyővel borították, kialakítva a 10 métert is meghaladó magasságot. A legfelső kilátószintről főként a Gerecsét, az alattunk elterülő Tatabánya városát és a közeli településeket csodálhatjuk meg.

 

 

 

A kilátót megálmodó és felépíttető Tatabányai Erdészet igazgatója elmondta, hogy a bánhidai csata helyszínére vélhetően rálátni innen, a baj csak az, hogy maga a helyszín bizonytalan. Sőt, a csata időpontjáról, résztvevőiről is vitatkoznak a történészek.

 

 

A legenda szerint Szvatopluk és Árpád seregei vívtak véres küzdelmet, amely bár a magyarok győzelmével végződött, a szláv uralkodó még aznap a Dunába veszett menekülés közben, Árpád vezér és három fia nem élte túl a súlyos sérüléseket.

 


 

A Messzelátóban korábban már bemutattuk:

Julianus-kilátó (Nagymaros)

Óvár-kilátó (Szigliget)

Kaán Károly-kilátó (Budapest)

 

Kapcsolódó cikk:

Korgó hassal a medvehagymaszőnyeg közepén

Cikkajánló