Mészkőszirtek, várromok, langyos források...

A BFNPI Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalja Barátai Egyesülettel közösen indít 2014. április 11-től geotúra-vezetői tanfolyamot Bakonyalján.
 

Fotó:
AZso
Gulyás Attila
2014. február 8.

A BFNPI Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalja Barátai Egyesülettel közösen indít 2014. április 11-től geotúra-vezetői tanfolyamot Bakonyalján.
 

Az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat által is elismert geoparkunk elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.

 

Utóbbiak egyike a BFNPI Bakony-Balaton Geopark programjának hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzése. Idén tavasszal a Pápai-Bakonyalja és környéke „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A képzés egyben egyedi lehetőség a térség föld- és víztani, ökológiai és történeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével.

 


Fedezd fel velünk a térség változatos értékeit: a döbröntei eocén mészkőszirt várromját, az egykor malmokat hajtó langyos forrásokat Tapolcafőn, az Örvény-tó homoklepényét, a Töpéri-kőfejtő barlangját, a Csurgó-kút vízesését és mészkődombját! A terepbejárások során megnézhetitek az ősi Paratethys-tenger és a Pannon-tó kavicspartjait, tanulmányozhatjátok az iharkúti „dinók” kréta ősföldrajzi környezetét és fagyzsákokat kereshettek a jégkorból. Mindezt tavasszal, gyakran erdei környezetben, csodálatos kilátópontokkal!

 

A tanfolyam szervezői - az eddigi kurzusok sikerességét látva nem minden alap nélkül - hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.

 

 

A döbröntei helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és el lehet sajátítani az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. Az április 11-től kezdődően három (nem egymást követő) hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani és karsztos folyamatokról esik majd szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti - ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi - örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz orvos is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.


Időpontok:
2014. április 11-13. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2014. április 25-27. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2014. május 17-18. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

 

Előadások helyszíne: Polgármesteri Hivatal, 8597 Döbrönte, Fő u. 47. (térkép)

 

Részvételi díj: bruttó 35.400,- Ft/fő. A részvételi díj nem tartalmaz étkezést és szállást. Kedvező árfekvésű szállás foglalására (a jelentkezési lapon jelezve) a döbröntei Szarvasház Turistaházban van lehetőség (árak, további részletes információ a jelentkezési lapon). Igény szerint további szállásokon is van lehetőség (egyénileg intézendő) foglalásra.

 

 

Jelentkezési határidő: 2014. április 3., csütörtök (ez a 20.000,- Ft előleg befizetésének is határideje!) A képzést legalább 30 fő jelentkezése esetén indítják el.

 

A tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítanak ki.

 

Információk a Bakonyalján meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868, e-mail: kapcsolat@babegyesulet.hu
 

Cikkajánló