Milyen élőlény fejlődik az ördögharaptafüvön?

Ha még az ördögharaptafűről sem hallottál, nem hibáztatunk. A növény egy nagyon ritka és veszélyeztetett faj túlélésének záloga.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őrségi Nezetipark
Forrás:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Greendex
termeszetvedelem.hu
2023. május 12.

Ha még az ördögharaptafűről sem hallottál, nem hibáztatunk. A növény egy nagyon ritka és veszélyeztetett faj túlélésének záloga.

A lápi tarkalepke csak néhány lápréten maradt fent, hernyói pedig nedves helyeken szinte kizárólag az ördögharaptafüvön fejlődnek. Utóbbi egy kékeslila virágot hozó loncféle, ami onnan kapta a nevét, hogy a népmesék szerint

az ördög leharapta a gyökerét a gyógyító ereje miatt.

A lepke erre a növényre rakja a petéit. A hernyók április végén bábozódtak be, és most, május elején bontottak szárnyat az Őrségi Nemzeti Parkban.

Az igazgatóság tavaly egy projektet indított, ami a lepkék megmentésére irányul. A következő hat évben kiemelten foglalkoznak tehát a lápi tarkalepkével és annak élőhelyével. A célok között szerepel, hogy visszatelepítsék oda, ahonnan korábban kipusztult.

Elsőként a lepkepopulációk méretét állapítják meg: a rajzási időszak alatt több alkalommal befogják és egyedi sorszámmal látják el a lepkéket – írják a honlapon. A visszafogási arányból tudnak majd következtetni a populáció nagyságára. A műveletet a projekt végeztével megismétlik, így látják majd, mennyire voltak eredményesek az intézkedések.

A lápi tarkalepke egyébként nemcsak nedves élőhelyeken, de száraz gyepekben is felbukkanhat. Nálunk csak a Dunántúlon fordul elő. A Kárpát-medencében három állománya él: a nyugati határszélen, a Bakonyban és Somogyban, illetve Erdélyben. Július közepéig találkozhatunk vele, napfényes időben virágról virágra repülve láthatjuk. Éjszaka, illetve ha hűvösebb vagy csapadékos az időjárás, egy masszívabb növényre telepszik le.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló