Tudástár

Minden, amit a (húsvéti) nyúlról szerettél volna tudni

A közelgő húsvét kapcsán a Budakeszi Vadaspark egy munkatársa eloszlatja a tévhiteket és ad néhány praktikus tanácsot.

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Turista Magazin
Fotó:
123rf.hu
2021. március 31.

A közelgő húsvét kapcsán a Budakeszi Vadaspark egy munkatársa eloszlatja a tévhiteket és ad néhány praktikus tanácsot.

A házi nyúl az európai üregi nyúl háziasított változata, domesztikálása már vélhetően az ókorban elkezdődött, de egyértelmű bizonyítékokat erről csak 14. századi források szolgáltatnak. Magyarországon a honfoglalás óta tenyésztik. A mezei nyúllal ellentétben nem 2, hanem 4 metszőfoga van, a legnehezebb házinyulak pedig akár a 12 kg-ot is elérhetik. Nagy szemüknek köszönhetően periférikus látásuk kiváló, a nagy fülük pedig többek között a felesleges hőmennyiség leadására is szolgál.

Sok neve lehet a különböző életciklusoktól függően: a kifejlett hímivarú nyulat baknyúlként, a nőivarú nyulat nőstényként, fialás után anyanyúlként emlegethetjük. Meglepő lehet, hogy a kicsinyeket - a madarakhoz hasonlóan - fiókáknak nevezzük, az alom elhagyása után pedig szopós nyúl vagy kisnyúl „névre” hallgatnak. A házi nyúlnak különleges emésztőszerkezete van: a növényi eledelben található, a növényi sejtfalakat alkotó cellulózt ugyanis nem az egyébként igen parányi gyomrában, hanem a jól fejlett vakbelében, mikrobiális segítséggel bontja le.

A házi nyulat haszonállatként a húsa és a bundája miatt éppúgy tartják, mint házi kedvencként. Házi kedvencként főleg a törpe fajták terjedtek el, de terjedőben van a különleges színezetű vagy extrém küllemi jegyekkel (pl. hosszú szőr, nagy test, nagyon hosszú vagy lógó fülek, különleges színezet) bíró fajták társ- vagy díszállatként való tartása is. Erre pedig rengeteg variációs lehetőség kínálkozik: vannak tarka, rajzolatos, ezüstözött, albínó és egyéb, speciális szőrzetű házi nyúl fajták is.

Szilágyi Zsolt (Baltazár), a vadaspark munkatársa a húsvéti időszakra időzített „A hét állata: a házi, avagy a húsvéti nyúl” című videójával szeretné felhívni a figyelmet, hogy háziállatok megvásárlása komoly felelősséggel jár, ezért érdemes mindent még egyszer átgondolni


Ezeket fontoljuk meg, mielőtt belevágunk a nyuszizásba:

  1. Ne vásároljunk állatot hirtelen felindulásból! Mindenki gondolja át még egyszer egyebek mellett a következőket is: lesz elég ideje majd a háziállatra? Elég nagy lesz a hely a nyúlnak? Előfordul, hogy pl. nyáron hetekig nincs otthon senki, aki gondoskodhatna az állatról?
  2. A jó és gondos állattartó töviről-hegyire ismeri az állatait és azok igényeit. Házi nyúl, és úgy egyébként, bármilyen háziállat vásárlása előtt tájékozódjunk: milyen fajtát szeretnénk, annak milyen táplálékra és mekkora helyre van szüksége? Milyen egyéb különleges igényei lehetnek?
  3. A megfelelő és biztonságos élettér kialakításához be kell szerezni az összes szükséges felszerelést is (pl. itatót, almot, megfelelő takarmányt)!
  4. Gondoskodjunk arról, hogy megbízható helyről vegyünk nyulat! Olyan embertől (pl. tenyésztőtől), akivel kapcsolatban tudunk maradni, akitől a későbbiekben is lehet tanácsot, egyéb segítséget kérni.
  5. Vegyük figyelembe egy házi nyúl várható élettartamát is! Akár 10 évig elélhet egy házi nyúl, így erről sem szabad elfeledkezni. (A most 7 éves gyerek a jövőben, tinédzserként is foglalkozik majd vele?)


A cikk először 2018 márciusában jelent meg.
Cikkajánló