Minden télen megszállják Rómát a seregélyek

Évről évre seregélyek milliói töltik a telet Rómában. S bár az alkonyi égen hullámzó seregélyfelhők gyönyörűek, az ürüléktenger, amelyet ennyi madár hagy maga után, megnehezíti a helyiek életét.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2021. január 28.

Évről évre seregélyek milliói töltik a telet Rómában. S bár az alkonyi égen hullámzó seregélyfelhők gyönyörűek, az ürüléktenger, amelyet ennyi madár hagy maga után, megnehezíti a helyiek életét.

Először 1925–26 telén írtak arról az újságok, hogy Rómát seregélyek milliói szállták meg. A kontinens északi területeiről érkező madarak egy része csak átvonul a város felett, de több millió egyed itt is tölti a telet. A madarak számára nemcsak a klíma kellemesebb a nagyvárosban, mint azon kívül, de éjszaka a ragadozóktól is nagyobb biztonságban vannak.

A madarak napközben a környékbeli olajfaligeteket dézsmálják, majd nem sokkal napnyugta előtt visszatérnek éjszakázóhelyeikre, a római terek, utcák, parkok fáira. A városba visszaérkező madarak, mielőtt berepülnének az éjszakázófákra, gyönyörű előadást mutatnak be az égen. A nagy tömegekben hullámzó seregélyfelhők elképesztően szép látványt nyújtanak.

A probléma a több milliónyi madár ürülékével van, amellyel éjszaka – kis túlzással – beterítik a várost, az utcákat, az ott parkoló autókkal, motorokkal és az arra járó emberekkel együtt, akik a kritikus városrészekben, esernyővel védik magukat a nemkívánatos égi áldás ellen. A vastag ürülékbevonat nemcsak kellemetlen és higiéniai szempontból problémás, de balesetveszélyessé is teszi az érintett utcákat.

A város illetékesei különböző módszerekkel próbálják elzavarni a madarakat, hangszórókkal, a fák metszésével, sólymok bevetésével, avagy – ahogy ezt a BBC itt található videójában is látjuk – lézerfényekkel. Egyelőre nem sok sikerrel.

Az idei év első napjaiban a seregélyek körében szokatlan jelenséget tapasztaltak, az új év első reggelére tele voltak az utcák elpusztult seregélyekkel. A szakemberek szerint a madarak halálát a szilveszteri tűzijátékok és petárdák okozták. Hogy a szokatlanul erős hangok miatt megzavarodtak a seregélyek, majd nekirepültek a vezetékeknek, ablakoknak, vagy az extrém stresszhatás okozta a halálukat, nem tudni.

A rómaiak mindennapjaiban egyébként a seregélyek már az ókorban is jelen voltak, és akkoriban különleges szerepet tulajdonítottak nekik. A hatalmas seregélycsapatok égre rajzolt mintázataira ugyanis égi jelként tekintettek, amely elárulja, hogy aznap az istenek milyen kedvükben vannak. Egyes mintázatokat jó előjelnek, míg másokat rossznak tartottak, így ha ez utóbbi alakzatokat látták az égen, aznap inkább nem hoztak fontos döntéseket.

A Turista Magazin hamarosan megjelenő, februári számában hosszabban is beszélünk az urbanizálódó állatokról. Cikkünkben olyan állatfajokat mutatunk be, amelyek remekül feltalálják magukat a városban, és nemcsak túlélnek ott, de arra is képesek, hogy kihasználják az épített környezet nyújtotta előnyöket.

Cikkajánló