Mindent a nálunk lazuló lazúrcinegéről

Múlt héten nagy hír volt - főleg a madarászok körében -, hogy új madárfaj bukkant fel Magyarországon: egy lazúrcinege került elő a szegedi Fehér-tó nádasából. Azóta sikerült jó alaposan megfigyelni, az MME pedig most összegyűjtötte a legérdekesebb cinege-tényeket.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán
Molnár Péter
2018. november 29.

Múlt héten nagy hír volt - főleg a madarászok körében -, hogy új madárfaj bukkant fel Magyarországon: egy lazúrcinege került elő a szegedi Fehér-tó nádasából. Azóta sikerült jó alaposan megfigyelni, az MME pedig most összegyűjtötte a legérdekesebb cinege-tényeket.

Mi is írtunk erről a különlegesen szép madárról, amivel most a Magyarországon bizonyítottan előforduló madárfajok száma 418-ra nőtt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) úgy döntött, válaszol a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekre a lazúrcinegével kapcsolatban. Íme, egy kis összefoglaló:


Miért van itt?
A lazúrcinege alapvetően nem vonuló faj, egyes példányok azonban alkalmi kóborlók - a nálunk lévő madár is ilyen. Egyébként a faj Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel

 

 

Miért pont a szegedi Fehér-tónál?
Ezt a szakértők sem tudják, de arra tippelnek, hogy a táplálékbőség járult hozzá a madár döntéséhez.

 

Köze van ennek a klímaváltozáshoz?
Nincs. „Madár- és állatfajok sokaságára jellemző, hogy az állomány egy kis része az átlagtól eltérően viselkedik. Ezek a kalandvágyó, próbálkozó egyedek teszik lehetővé a faj terjedését, új területek meghódítását. Az ilyen alkalmi látogatók a faj kísérletező, felderítő példányai” - írja az MME.


Miért pont most jelent meg?
Ennek a vonulási időszakhoz lehet köze, az ősz rövidülő és a tavasz hosszabbodó nappalai nem csak a vonulóknál váltanak ki hormonális változásokat és vonulási izgalmat. Ilyen alkalmi látogatókkal többnyire ősszel és tavasszal lehet találkozni.


Megtelepszik nálunk a faj?
Az MME szerint szinte biztosan nem, de arra van esély, hogy a madár párba álljon egy közelrokon fajjal, pl. kék cinegével. Ilyen hibridek Európa-szerte előfordulnak, Magyarországon is. Nálunk az elmúlt évtizedekben három ilyen példány került a madárgyűrűzők kezére.

 

A madár a kép bal oldalán látható nádszegély és a csatorna túloldali, mintegy 500 méteres szakaszán tartózkodott az elmúl két hétben


Meddig marad nálunk a lazúrcinege?
Nem tudni, de van rá esély, hogy akár tél végéig is maradhat, mert az elmúlt napok hidegfrontjai nem zavarták túlzottan.


Nem rossz neki egyedül?
A madárpárok a költési időszakon kívül általában nem maradnak együtt, így a lazúrcinege sem magányos. Valójában pedig nincs egyedül, mert a nádasban kékcinege-csapatok is vannak.


Nem fázik?
Nem. A lazúrcinege a mérsékelt öv északabbi régióiban is fészkel, és hozzászokott az ennél jóval nagyobb hidegekhez, de a tollai amúgy is remekül szigetelnek.


Kell valahogy segítenünk neki?
Nem. „A madár feltűnése természetes jelenség, a faj evolúciójának része, amibe nekünk, embereknek felesleges és szükségtelen beavatkoznunk” - hangsúlyozzuk mi is Orbán Zoltán, az MME szóvivőjének szavait. Ráadásul táplálékot is bőven talál.

 

 

Hogyan találták meg?
Ehhez szerencsés véletlenek sokaságának egybeesésére volt szükség:

  • egy madármegfigyelőnek néhány másodperces „időablakban”, és 3-4 méteres pontossággal pont a megfelelő helyen kellett járnia;
  • pont a megfelelő irányba nézve;
  • megfelelő minőségű távcsővel felszerelkezve;
  • alapos madárfajismerettel rendelkezve.

A dolog már-már lehetetlen voltát mi sem szemlélteti jobban, mint a cikk írójának első, sikertelen próbálkozása múlt hét szerdán, amikor hat órán át kereste a madarat 7-10 megfigyelő egy 500 méteres szakaszon, csendben álldogálva, illetve lassan sétálva, de a cinege csak egyszer tűnt fel alig néhány másodpercre, és így csak egyvalaki tudta elcsípni.


Zavarják-e a cinegét a madármegfigyelők?
Nem, erre nagyon odafigyelnek, és az is igazolja ezt, hogy már harmadik hete nem ment el a madár, annak ellenére, hogy minden nap többen is megfigyelték, illetve hogy amikor feltűnik a nádszálakon, ügyet sem vet a madarászokra, és akár húsz percig is ott marad.

 

 

Mit eszik?
A lazúrcinege táplálkozási stratégiája még a madarászokat is meglepte. A cinege először is megkapaszkodik egy nádszálon, majd a csőrével kis lyukat kalapál bele. Ezután a lyuk aljánál megcsípi a nád szárát, és kiszakít belőle egy csíkot, feltárva a szár üreges részét. Innen szedegeti ki a petéket, lárvákat, bábokat. A technikáját jól meg lehet figyelni ezen a felvételen:
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ilyen kihipózott cinegét itthon még nem láttak

Most minden esélyed megvan rá, hogy elcsípd a fenyőszajkót

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Újabb ritka egzotikus madárvendég a Fehér-tónál

Cikkajánló