Miről mesélnek a Börzsöny földrajzi nevei?

Elfeledett várak és települések, brutális gyilkosságok és szerencsétlen balesetek. A földrajzi nevek, ha címszavakban is, de sok mindenről regélnek, a Börzsönynek pedig rengeteg története van.

Szöveg:
2020. május 7.

Elfeledett várak és települések, brutális gyilkosságok és szerencsétlen balesetek. A földrajzi nevek, ha címszavakban is, de sok mindenről regélnek, a Börzsönynek pedig rengeteg története van.

A legkorábbi földrajzi nevek domborzati és vízrajzi elemeket és képződményeket jelöltek (hegy, folyó, szurdok), de idővel a névadás környezetünk finomabb részleteiről, történelmünkről, hagyományainkról, gazdasági és társadalmi életünk változásairól, illetve sok egyébről is tanúskodni kezdett. Napjainkra már a turistatérkép annyi adattal, földrajzi névvel bír, hogy a kartográfusoknak sokszor kihívást jelent azok vizuális megjelenítése. Nem csoda, ha egy kezdő térképolvasó csupán összevissza futó betűhalmazokat lát elsőre, idővel viszont az ábrázolt terület érdekes sajátosságai, a múlt izgalmas és szórakoztató, vagy éppen vérfagyasztó eseményei is kirajzolódhatnak előttünk, képet alkotva a természet és az ember kapcsolatáról.

Ilyen szempontból a Börzsöny kimondottan hálás terep, mert ami a térképen elsőre nagy, egybefüggő, hegyes-völgyes, erdő borította területnek tűnik, az voltaképpen egy lebilincselő, sok száz évet felölelő történelemkönyv. Ennek a „könyvnek” a lapozgatására, a Börzsöny izgalmas földrajzi neveinek böngészésére invitáljuk az olvasót a Turista Magazin májusi számában.

A MÁJUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Vigyázzunk egymásra a természetben is!

• Ne feledjük, hogy a fővárosban és Pest megyében bejegyzett lakosok továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el a lakhelyüket, tehát a március 28-án életbe lépett korlátozás enyhítése csak a vidéken élőkre vonatkozik

• Ez a gyakorlatban azt jelenti, egy budapesti és Pest megyei lakos nem utazhat vidékre, hogy ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképpen nem aludhat ott

• Ha kimozdulunk a szabadba, kerüljük el a népszerűbb helyeket, ahol tömegre kell számítani

• Ne tömegközlekedéssel, hanem lehetőség szerint autóval utazzunk

• Egyedül vagy kizárólag azokkal menjünk együtt, akikkel egy háztartásban élünk

• A természetben is tartsuk a 2 méteres távolságot

• 65 éves kor felett a lehető legkevesebbszer mozduljunk ki otthonról

• Lehetőség szerint egynapos túrákban gondolkodjunk


Cikkajánló