Miskolcon is csatlakoztak a Herman Ottó Emlékévhez

A nagy polihisztor élete ezer szállal kötődik a Bükkhöz és Borsod-Abaúj-Zemplén Megye megyeszékhelyéhez.
 

Szerző:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség
Fotó:
Szalax
2014. április 8.

A nagy polihisztor élete ezer szállal kötődik a Bükkhöz és Borsod-Abaúj-Zemplén Megye megyeszékhelyéhez.
 

Herman Ottó halálának centenáriumi évében, 2014-ben a Herman Ottó Emlékév alkalmából számos rendezvényre, eseményre kerül sor országszerte. Miskolc 2014-ben az országos programkínálat mellett önálló, saját szervezésű rendezvénysorozatot hirdet, az önkormányzat, számos miskolci intézmény és civil szervezet együttműködésével. A szervezőbizottságban szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség is.

 

 

Emlékház Lillafüreden

 

Az ünnepi megemlékezések egyik kiemelkedő eseménye volt a közelmúltban stílszerűen Lillafüreden a Palotaszállóban megtartott Herman Ottó Emléknap. Erre az alkalomra került kiadásra az emlékév miskolci programfüzete, benne a természetjárók által szervezett emléktúrákkal. A diákturisztikai túrasorozattal a magyar természetkutató tudós sokoldalúságát felidézve kelet-bükki gyalogos túrák keretében a hegység Herman Ottóhoz kötődő legnevezetesebb helyeit érintik. Többek között a Herman Ottó emlékpark, Szeleta-barlang, Felsőhámor, Garadna-völgyi Pisztrángtelep, szentléleki Herman Ottó turistaház, Lillafüred, Pele-ház. A túrák során érintett helyszíneken Herman Ottó munkásságának rövid ismertetése mellett emléktáblák, szobrok koszorúzására is sor kerül.

 

A B-A-Z Megyei Természetjáró Szövetség túravezetői által havonként vezetett nyílt túrák a diákság mellett a felnőtt lakosság számára is lehetőséget biztosítanak a példakép polihisztor tevékenységének megismerésére és az emléke előtti tiszteletadásra.

 

A túraprogramok a Szövetség honlapján találhatók.

 

Hermann Ottó szobra Bükkszentkereszten
 

Cikkajánló