Mit csinálnak a teknősök télen?

A görög és mór teknősök már téli álomba merültek, hogy nyáron jó eséllyel bízhassunk a szaporodásukban.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Bencsik Antal Zsolt
2020. december 18.

A görög és mór teknősök már téli álomba merültek, hogy nyáron jó eséllyel bízhassunk a szaporodásukban.

Téli álmot alszanak, vághatnánk rá, de ez így nem pontos, mert nem mindegyik szárazföldi teknős „szunyókál” télen, azaz hibernálódik, ez elsősorban a származási helyüktől függ. A görög és mór teknősök már téli üzemmódba kapcsoltak a Körösvölgyi Állatparkban – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park weboldalán.

Mit írják, a teknősök teleltetése kényes procedúra. Már napokkal előtte el kellett kezdenünk az állatok felkészítését. Ebben az időszakban már nem kaptak táplálékot, és a terráriumban is alacsonyabb hőmérsékletet biztosítottunk, hogy ösztönösen megérezhessék, közeleg a hibernáció ideje.

Közvetlenül a teleltetés előtt a teknősöket kézmeleg vízben megfürösztötték, így az utolsó salakanyagok is távoztak a szervezetükből. Ezután gondosan lemérték őket, és feljegyezték a súlyukat, hogy a tavaszi ébredéskor jól láthassák a különbséget. Száraz szénával gondosan kibélelt dobozokba kerültek, ami a zavartalan pihenésüket biztosítja majd, végül egy állandó, kb. 7 Celsius-fokos helyiségben helyezték el őket.

A november elejétől márciusig tartó téli álom mind a görög, mind a mór teknősöknél kiemelten fontos, ugyanis szervezetüknek szüksége van arra a ciklikusságra és nyugalmi állapotra. Sok teknős, amit nem teleltetnek, szaporodni sem hajlandó, és az élettartamuk is megrövidülhet. Az öt hónapos szendergés után tavasszal a teleltetéshez hasonlóan langyos fürdővel ébrednek majd. Ilyenkor fokozatos feltáplálásuk is segíti, hogy egészségesen és frissen kezdhessék meg az új évet.

Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló