Honnan hozza a Tisza ezt a rengeteg hulladékot?

Néhány napja kisebb árhullám vonult le a Tiszán, és vele együtt, menetrendszerűen nagy mennyiségű hulladék is érkezett. Ukrajnában, és azon belül Kárpátalján komoly gondot okoz a szemétkérdés, és a probléma nem szűnik meg a határnál.

Szöveg:
Fotó:
Ljasuk Dimitry (kiemelt kép)
2020. március 4.

Néhány napja kisebb árhullám vonult le a Tiszán, és vele együtt, menetrendszerűen nagy mennyiségű hulladék is érkezett. Ukrajnában, és azon belül Kárpátalján komoly gondot okoz a szemétkérdés, és a probléma nem szűnik meg a határnál.

Március első hétvégéjén a PET Kupa önkéntesei és a vízügyi szolgálat szakemberei a tiszaszalkai ártéri erdő utolsó szegletét is megszabadították az évekkel ezelőtt ott felhalmozódott nagy mennyiségű hulladéktól. Ez a Natura 2000-es erdő az egyik legszennyezettebb terület volt a Tisza mentén, ahol éveken át halmozódott a határon túlról érkező hulladéktenger. A vízügyi szolgálat egy ideje gépi lánccal, még a vízen próbálja meg felfogni az áradással érkező PET-palackokat és egyéb hulladékokat. De ez „csak” tüneti kezelés, az okok megszüntetéséhez a határon túl kell megoldást találni.

2018-as adatok szerint az Ukrajnában keletkező települési hulladék 94 %-a hulladéklerakókba kerül, ezeknek 90 %-a nem felel meg az európai követelményeknek. Kárpátalján 200 nagy hulladéklerakóban mintegy 3 millió tonnányi hulladék halmozódott fel, úton útfélen találni illegális szemétlerakókat, és sajnos ma is gyakorlat, hogy még a szállodák is a Tiszánál öntik le a szemetüket. A települések határában hatalmas szeméthegyek magasodnak, amelyeknek egy részét áradáskor magával ragadja a folyó, és átszállítja hozzánk.

A PET Kupa csapata nemcsak a Tiszát próbálja megtisztítani, de Kárpátaljára is rendszeresen járnak, ahol feltérképezik a várhatóan érkező szennyezés mértékét, szakmai együttműködésekkel és szemléletformálással is igyekeznek hozzájárulni a helyzet jobbá fordulásához.

A következő videót 2018 őszén forgatták a Tisza Kárpátaljai szakaszán végzett monitoring során, amelyet a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület készített.

De más is elhatározta, hogy utánajár a szemét forrásának. Ljasuk Dimitry, természetfilmes, a Tisza mellett nőtt fel, a folyó nagy szerelmese, több filmet is készített már róla, és szemétszedési akciót is szervezett már a folyó mentén. Most Kárpátaljára utazott, hogy egy dokumentumfilmben tárja fel az ottani szeméthelyzetet. A természetfilmes bejárta a Tisza menti településeket, iskolákba látogatott el és civilekkel is találkozott, akik megelégelve a tarthatatlan állapotokat, maguk próbálnak valamit tenni.

Egy beregszászi és egy kőrösmezői fiatalember például fillérekből létesített saját szelektív átvevő és feldolgozó udvart. Ljasuk Dimitry hamarosan nálunk is látható filmjéből őket és a szemétproblémával folytatott küzdelmüket is megismerhetjük majd.

Cikkajánló