Most érdemes ürgekölyöknézőbe menni

Június első napjaitól már célszerű figyelemmel kísérni az ürgekotorékok közvetlen környékét. A nőstények már a felszínre hozzák az ebben az évben született fiatalokat. 

Szerző:
Dr. Nagy Lajos
bfnpi/TM
Fotó:
Dr. Nagy Lajos/BfNPI
2016. június 6.

Június első napjaitól már célszerű figyelemmel kísérni az ürgekotorékok közvetlen környékét. A nőstények már a felszínre hozzák az ebben az évben született fiatalokat. 

A kölykök kíváncsian indulnak felfedezőutakra a kotorékok bejáratának néhány méteres körzetében. Testméretük jelenleg nem nagyobb két pingponglabdánál - írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. Testük arányai is egészen mások, mint a kifejlett állatoké. Szemük nagy a fejméretükhöz képest, szőrük még bolyhos, ami formájukat kerekdeddé teszi.

Láthatóan nagy élvezettel ismerkednek a különböző táplálékforrásokkal. Mozdulataik még esetlenebbek, mint szüleiké, de már többnyire ugyanazokat a reakciókat, viselkedési formákat mutatják. Veszély esetén hirtelen két hátsó lábukra állnak, mozdulatlanul figyelnek, csak éppen fele olyan magasak, mint szüleik.

 



A kölykök anyjuk közelében maradnak, aki rendíthetetlen figyelemmel követi minden mozdulatukat. Éles füttyjellel riadót fúj, ha menekülni kell, vagy csak figyelni, hogy mi is fog történni a következő pillanatokban. Veszély esetén - pl. egy településről kimerészkedett macska, kutya megjelenésére, avagy az óvatoskodó fotós közeledésére - éles füttyszó kíséretében az egész család néhány szempillantás alatt a kotorékokban keres oltalmat. Ha megszűnik a zavaró tényező, a kölykök és anyjuk rövid időn belül ismét megjelennek az üreg szájánál. Előbb csak szemüket és orrukat dugják ki, majd a testvérek egymás után kiülnek a kotorék bejáratába.

Néhány percnyi időt hagynak maguknak, és szinte mozdulatlanul figyelik a környezetüket. Aztán rövid időn belül belevetik magukat ismét a felfedezésbe. Az egymáshoz közel élő családokban a kölykök között jól megfigyelhető a korkülönbség, ami azt mutatja, hogy nem egy időben születtek. A fiatalabb kölyköknél előfordul, hogy a kotorékok bejáratában napozás közben elbóbiskolnak.

Ez nem kis veszélyt rejteget számukra, mert a tapasztalt, ürgére vadászó ragadozók könnyen zsákmányul ejthetik őket. A településekhez közeli ürgetelepeknél sajnos valós veszélyt jelentenek - különösen ebben az időszakban - a kivadult vagy a határban portyázó házi macskák, amelyek hatékony vadászok, és jelentős károkat tudnak okozni egy-egy ürgetelepen. Az ürge (Spermophilus citellus) fokozottan védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Ilyen az ürge, amikor fürge

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ürgéket költöztetnek a Gerecsébe

Kicsi és fürge, az év emlőse az ürge

Cikkajánló