Műfecskefészkeket helyeznek ki a vonatállomásokon

A pályaudvarok fogadóépületein korábban rengeteg molnárfecske költött, de mára eltűntek a madarak. Most ez próbálják orvosolni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
Forrás:
Pécs Aktuál
TM
2021. március 12.

A pályaudvarok fogadóépületein korábban rengeteg molnárfecske költött, de mára eltűntek a madarak. Most ez próbálják orvosolni.

Régebben olyan vasútállomás is volt, ahol 100-200 molnárfecske-pár telepedett meg egyszerre, a fészkek egymás hegyén-hátán sorakoztak a peronok falazatain. Itt a tavasz, lassan visszatérnek a fecskék, amelyek száma az utóbbi húsz évben drasztikusan lecsökkent, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Helyi Csoportja összefogott a MÁV-val, hogy együtt visszacsábítsák a fecskéket régi, megszokott helyükre.

„A modernizálás, az állomások felújítása, átépítése oda vezetett, hogy számos helyről teljesen eltűntek a fecskék, és ahol még maradtak fészeképítésre alkalmas részek, ott is kevesebb pár talált magának költőhelyet” – írja a pecsaktual.hu. Már meg is kezdték a pécsi területi igazgatósághoz tartozó állomásokon a műfészkek kihelyezését: Baranyában négy, Somogyban és Tolnában öt állomáson, ahol első körben 180 kerámiából készített fecskebölcsőt, azaz műfészket helyeznek ki. A baranyai helyszíneken már kinn is vannak a fészkek, márciusban pedig tovább folytatják a munkát.

Hogyan óvhatod te is a fecskéket?

Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta, aminek több oka is van. A klímaváltozás feladja a leckét a madaraknak: nem elég, hogy önmagában a vándorút is veszélyekkel jár, de a megváltozó környezet, a szárazság és ennek nyomán a táplálékhiány rontja a fecskék túlélési esélyeit. A másik nagy probléma, hogy még ma is vannak, akik leverik a fészkeket – pedig akár fecskepelenkát is rakhatnának alá.

A molnár- és a füstifecskék egyre kevésbé találnak fészekanyagot, azaz sarat, ahogy egyre több lesz a beton, az aszfalt és a térburkolattal borított terület. Sárgyűjtő helyet akár te is kialakíthatsz, ahogy műfészket is lehet venni vagy készíteni, ha segíteni szeretnél a madarakon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján további hasznos információkat találsz, itt a műfészkekről, ide kattintva a fecskepelenkákról. Az MME-nek fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázisa is van, ahová fészkelési információkat és egyéb érdekes megfigyeléseket várnak.

Emellett csatlakozhatsz a Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoporthoz, ahol további hasznos tippeket találsz a madarak megsegítésére.

Cikkajánló