Muflonok bandáznak a Zemplénben

Népes mufloncsapatot sikerült levideózni a Zempléni Tájegységben.

Szerző:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. december 16.

Népes mufloncsapatot sikerült levideózni a Zempléni Tájegységben.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság osztotta meg Facebook-oldalán az alábbi videót, ahol muflonok vágtáznak a zempléni erdőben. Mint írják, a muflonok gyakran verődnek nagyobb csapatokba, esetenként 100–200 állat is lehet a nyájban.

A muflont Korzika és Szardínia szigetéről telepítették be Közép-Európába (és így Magyarországra is) a 19. században. A mai Magyarország területére először 1901-ben, Füzérradványra telepítették, majd a második világháború előtti időszakban több vadaskertben is megjelent, ahonnan számos példány kivadult. Ma az ország középhegységi területein, jellemzően szigetszerű előfordulásban, de mindenütt találkozhatunk vele – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. weboldalán.

A muflon nem szeret egyedül járni, főleg nagy csapatokban lehet látni őket. A nőstények és a fiatalok egy csapatot alkotnak, és a hímek is, amolyan fiúbandákat alkotnak. A hímeket kosnak, a nőstényeket fiatal korukban jerkének, majd ellés után juhnak nevezik. Kicsinye a bárány. Mint az elnevezések is utalnak rá, a muflon a juhfélékhez tartozik, ennek megfelelően nem csontból álló agancsot, hanem szaruból lévő szarvat visel, amit alakja miatt a szaknyelv „csigának” nevez.

Ha még többet szeretnél megtudni a muflonról, itt egy lényegre törő és vicces összefoglaló arról, hogy mi a különbség az őz és a muflon között:

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisi Parkerdő Zrt., Budakeszi Vadaspark

Cikkajánló