Nagyfokú az aszály az Alföldön

Az Alföldön a legsúlyosabb a helyzet, de az ország jelentős részén aszály van.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna (Kiemelt kép)
Forrás:
Országos Meteorológiai Szolgálat
2022. május 25.

Az Alföldön a legsúlyosabb a helyzet, de az ország jelentős részén aszály van.

Az elmúlt hetek esőzései ellenére is rettentően szárazak a talajok, elsősorban az Alföldön nagy a vízhiány, amelynek nagy részén már a nagyfokú aszály jelei mutatkoznak. Áztató esők helyett csupán záporok és zivatarok formájában hullt csapadék, az is csak foltszerűen, így sok helyen szinte egy csepp eső sem esett, és csak kevés helyen volt 5 mm-t meghaladó mennyiség.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az északkeleti országrészben nagy területen még a 20 mm-t sem éri el, csaknem országos a csapadékhiány.

Nem jobb a helyzet 90 napra visszatekintve sem, nagy területen van 60-80 mm-es csapadékhiány az átlaghoz képest, ráadásul januárban és februárban is nagyon száraz idő volt.

A talaj felszínközeli rétege sokfelé kritikusan száraz állapotban van. Elsősorban a nyári növényekre, az egyelőre sekélyen gyökerező kultúrákra vonatkozó mezőgazdasági aszály jelentős nagy területen, de az őszi vetések is egyre többfelé kénytelenek az aszály következményeit elszenvedni – írják az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

A következő napokban több hullámban érkezik majd csapadék, de leginkább záporok, zivatarok formájában. Ez azt jelenti, hogy megint lesznek olyan területek, ahol egyáltalán nem lesz eső, máshol pedig jelentős csapadék is hullhat.

Cikkajánló