Nagyszabású erdei kerékpárút-felújítás a Pilisben és a Visegrádi-hegységben

Június közepétől 64 kilométert érintő felújítás veszi kezdetét a térségben. A helyenként szakaszos, illetve teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
parkerdo.hu
2022. június 16.

Június közepétől 64 kilométert érintő felújítás veszi kezdetét a térségben. A helyenként szakaszos, illetve teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.

Évente több tízezren használják a Pilisi Parkerdő Zrt. által létrehozott Pilis Bike úthálózatot, ami 350 km hosszú bringautat foglal magába a Pilisben, illetve a Budai- és a Visegrádi-hegységben. A Pilisi Parkerdő és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, több mint egymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a Pilis Bike útvonalai biztonságosabbak és bringásbarátabbak lesznek – olvashatjuk a Pilisi Parkerdő honlapján.

A 64 kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A burkolat mellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A munkálatok jellegéből adódóan az érintett erdei kerékpárutakon 2022 nyarán és kora őszén a felújítás időtartama alatt szakaszos lezárásokra lehet számítani. A bringásokat mindezekről a Pilisi Parkerdő folyamatosan és az aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatja. A munkálatok 2022. június 15- én kezdődtek és várhatóan ez év október 15-ig tartanak.

A felújítások által érintett hat útszakasz

1. Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg

2. Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)

3. „Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló

4. Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka

5. Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló

6. Piliscsaba–Pilisszentiván

A beruházásnak szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területeteket érint, ezért a Pilisi Parkerdő közleményében hangsúlyozza, hogy a munkálatok során fakivágásra nem kerül sor, továbbá a védett növények élőhelyeit sem háborgatják.

Cikkajánló