Nálunk ritkán látható halászsas bukkant fel

Halászsasok (Pandion haliaetus) meglehetősen ritkán fordulnak elő a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A napokban azonban láttak egy példányt Körösladány határában. 

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
donyanedomam/123RF
2016. április 11.

Halászsasok (Pandion haliaetus) meglehetősen ritkán fordulnak elő a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A napokban azonban láttak egy példányt Körösladány határában. 

Ez a ragadozómadár Európa északabbi tájain költ, Magyarországon az elmúlt 20 évben csupán egy alkalommal figyelték meg költési kísérletét, mégpedig Cserebökényben. Sajnos a saspár csak a fészek megépítéséig jutott, aztán továbbálltak. A nálunk tehát csupán a vonulási időszakban észlelhető néhány példány a folyók, holtágak, tavak környékén. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 


A kép illusztráció


A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Körösladány határában, a túzokosi határrészben, egy nagyfeszültségű tartóoszlopon figyeltek meg egy példányt. Éppen egy halat fogyasztott el, amit valószínűleg a Sebes-Körös kiöntéséből hozott. A halászsasok egyébként általában nem a földön, hanem egy magas, száraz fa tetején, esetleg villanyoszlopon fogyasztják el zsákmányukat, így kevésbé kell tartaniuk attól, hogy egy másik ragadozó elveszi azt tőlük.

A halászsas igen látványosan vadászik. Csapkodó, vitorlázó repüléssel 10-15 méter magasból kémleli a vizet, majd ha kiszemeli a zsákmányt, akkor szinte nyílként zuhan alá a magasból. Szokatlan színezete, felül sötét, alul világos teste jó rejtőszín, mely elősegíti, hogy a víz tükre alól a halak ne vegyék észre. Zuhanáskor, mielőtt a vizet elérné, előrenyújtott karmaival néha sikerül mindjárt a felszínről elkapnia a zsákmányát, az esetek többségében azonban maga is teljesen belemerül a vízbe, hogy a halat biztosan megragadhassa.

 

Így vadászik a halászsas.


Kapcsolódó cikkeink:

Ezért is vigyázzunk április-májusban a fecskékre
Eljött a tavaszi madárodú-tisztítás ideje

Jégmadár, a halászmester

Még több madaras hír

Cikkajánló