Napi cukiság: már 160 borjú jött világra Kardoskúton

A szürkemarhák ellési szezonja november elején kezdődött, és még nem ért véget.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. január 22.

A szürkemarhák ellési szezonja november elején kezdődött, és még nem ért véget.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút mellett található Sóstói Állattartótelepén lassan a végéhez közeledik az ellési időszak, a már megszületett 160 szürkemarha-borjú után még 30-ra számítanak, majd hamarosan, azaz februárban jön ismét a fedeztetés.

Ezzel a művelettel április közepére végeznek. Tavaly öt háremet alakítottak ki, mindegyikben 50 tehénnel és egy bikával. Az előző évi borjakat július végén választják le, ezután a vemhes tehenek önállóan legelnek.

A mostani ellések természetes úton zajlottak, egyszer sem volt szükség beavatkozásra, és minden kisborjú egészségesen, erősen jött a világra. Volt olyan, hogy a tehén már a legelőn megellett. A borjakat azonnal megjelölik, és 3-5 napon belül füljelzőt, vagyis végleges azonosítót kapnak.

A fiatal, védtelen állatok pirók (vörhenyes) színűek, ami evolúciósan azért alakult ki, hogy jobban elrejtőzhessen a természetben. Néhány hónap elteltével ez a szín daruszürkére változik. Szénát két-háromhetes koruktól fogva kapnak a borjak.

Cikkajánló