„Dömötör juhászt táncoltat"

Ahogy a nappalok egyre rövidülnek és az éjszakák egyre hidegebbek, a pásztorok és jószágaik a régi népszokás hagyományait követve a télre készülődnek.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. október 20.

Ahogy a nappalok egyre rövidülnek és az éjszakák egyre hidegebbek, a pásztorok és jószágaik a régi népszokás hagyományait követve a télre készülődnek.

A jószágok őszi behajtásának, vagy más néven "szorulásnak" megvannak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai. A marhákat általában Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza, csak úgy, mint a szürkemarha-gulyákat.

Nem csupán a hideg elől terelik fedett helyre az állatokat. A legelők novemberben már nem biztosítják számukra a kellő mennyiségű táplálékot.

Ráadásul hamarosan kezdődik az ellési időszak, ekkorra az állatoknak már a hodályokban kell tartózkodniuk. A beszorulás napjához kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

Szent Dömötörnek, a pásztorok védőszentjének a napja (október 26.) mindig nagy eseménynek számított a pásztorok körében. Miután behajtották az állatokat, a csárdában vagy a pásztorházban akár több napon át tartó mulatságot, pásztorbált rendeztek.

„Dömötör juhászt táncoltat” – szól a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen a szabadban ilyenkor már aligha lehet egy helyben megmaradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társaikat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Persze a behajtás napja nincs kőbe vésve: a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén például már megkezdték az állatok hajtását, amiről egy rövid videót is megosztottak a közösségi oldalukon.

Aki szeretné élőben is megcsodálni a vonuló szürkemarhákat és a többi jószágot, az látogasson el a Hortobágyra, ahol most szombaton (október 22-én) tartják a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet. A Vásártéren tartott látványos program keretében Darufesztivál és kézművesvásár is várja az érdeklődőket.

A rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival - magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal is, akik juhászok, csikósok és gulyások társaságában átvonulnak a Kilenclyukú hídon.

Cikkajánló