Nappali felvétel készült a börzsönyi hiúzról

Úgy tűnik, a hiúz kivételesen aktív mostanában, ugyanis már nem először sétálgat a kameracsapda előtt. Ezúttal azonban nappali felvétel készült róla.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Börzsönyi Természetvédők Facebook-csoport
2022. március 30.

Úgy tűnik, a hiúz kivételesen aktív mostanában, ugyanis már nem először sétálgat a kameracsapda előtt. Ezúttal azonban nappali felvétel készült róla.

Legutóbb két hete adtak közzé egy felvételt a kamera előtt sétálgató hiúzról, előtte pedig 2021 tavaszán bukkant fel az állat a kameracsapda előtt. Ugyan mást ez alkalommal sem csinál, csak peckesen sétálgat, de most kivételesen világosban teszi ezt. Ferenczi Balázs felvételét a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalon tették közzé március 29-én.

Hiúz már a 70-es éve végétől élhet a Börzsönyben, 1987-től 95-ig folyamatosan észlelték a jelenlétét, aztán tíz évre eltűnt az állat, de 2005 óta minden télen találnak hiúznyomokat. 2007-től kezdődően kameracsapdás felvételek is készültek a hiúzról. Pár éve mi is az állat nyomába eredtünk a helyszínen, hogy mit találtunk, azt ide kattintva tudhatod meg.

Az eurázsiai hiúz az Északi-középhegység területén él, a Börzsönytől a Zempléni-hegységig. A szakemberek szerint mindösszesen 10-12 példány élhet az országban.

A hiúz hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A Börzsönyben nem a hiúz az egyetlen nagyragadozó, egy magányos farkas többször is feltűnt az egyik kameracsapda előtt.

Cikkajánló