Napvilágot látott az idei első bölényborjú az Őrségben

Az év első bölényborja vidáman követi termetes anyukáját az őrségi vadonban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őrségi Vadon - Őrségi Nemzeti Park
Forrás:
Őrségi Vadon Facebook-oldala
2023. május 15.

Az év első bölényborja vidáman követi termetes anyukáját az őrségi vadonban.

Megszületett az idei első bölényborjú az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén található bölényrezervátumában – posztolta ki az Őrségi Vadon a Facebook-oldalán, amihez egy fotót is megosztottak az újdonsült jövevényről és a mamájáról.

Régen egész Európában éltek bölények, a leletek alapján úgy tűnik, a Kárpát-medence gazdag bölényélőhely volt. A bölények azonban a túlzott vadászat, a megfelelő élőhelyek eltűnése miatt a 20. század elejére a kipusztulás szélére kerültek. A fajt állatkerti egyedek szaporításával sikerült megmenteni. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság bölényei 2019 nyarán költöztek ki a Kondorfa melletti 70 hektáros területre, ahol azóta is boldogan élnek és szaporodnak.

Magyarországon ma már szinte csak fogságban láthatunk bölényt, az őrségi vadon az egyetlen, ahol legalább félig-meddig vad körülmények között élhetnek ezek a tekintélyt parancsoló állatok. Az európai bölények augusztustól októberig párzanak. Ilyenkor a hímek is hozzácsapódnak a nőstények csordájához, a párzás után azonban elhagyják őket.

A vemhesség 254-272 napig tart, és általában májustól júliusig születnek meg a borjak, egy, vagy nagy ritkán kettő, három.

Amikor az ellésre kerül a sor, a vemhes nőstény különválik a csordától, és világra hozza az utódokat, amelyek pár órával a születésük után már vidáman követik a mamát. Egészen 6-8 hónapig a sarkában vannak és szopnak. Ivarérettek majd 2-4 évesen lesznek. Egy bölény akár 27 évig is élhet.

Cikkajánló