Négy túratipp a Dunakanyar legjobb ösvényéhez

A meredek lejtőket szintben átszelő Spartacus-ösvény vadregényes panorámáival és természetes erdőképével tűnik ki a honi turistautak rengetegéből. Mutatunk 4 túralehetőséget azoknak, akik kíváncsiak rá.

Szerző:
Dömsödi Áron
Fotó:
MTSz / Sztankó Bálint
Dömsödi Áron
2024. március 17.

A meredek lejtőket szintben átszelő Spartacus-ösvény vadregényes panorámáival és természetes erdőképével tűnik ki a honi turistautak rengetegéből. Mutatunk 4 túralehetőséget azoknak, akik kíváncsiak rá.

A Spartacus-vadászösvény fogalom a főváros környéki túrázók körében. Hazai erdőinket ugyanis erdészeti feltáróutak sűrű hálózata tárja fel, a turistautak pedig kevés kivételtől eltekintve ezeket követik – szemben a Spartacus keskeny csapásával, amely

bravúros vonalvezetésével az ország egyik legszebb és legkényelmesebb túráját kínálja.

És nemcsak látványos kialakítása miatt érdemes újra és újra (de legalább egyszer végigjárni): mivel emelkedőket mellőzve, szintben tekereg a meglepően éles lejtőkkel keretezett Öreg-Pap-hegy oldalában, gyaloglás közben alig-alig vonja el bármiféle nehézség a figyelmet a környező tájról. Természetes erdőkép, pazar kilátások és érdekes sziklaalakzatok díszítik az ösvényt, amit az 1930-as években vadászati céllal létesítettek, majd csak a közelmúltban, 2015-ben nyitottak meg a természetjáró közönség előtt.

Alábbi gyűjtésünkben 4 opciót kínálunk az ösvény végigjárására. Köztük van az összes népszerű verzió: az Apát-kúti- és a Szent László-völgyet felfűző, visegrádi, illetve pilisszentlászlói start- és végpontú körtúrák, valamint az átmenő útvonal a hegység központjából a Duna partjáig. De mutatunk egy rendhagyó, ebben a formában kevesek által járt variációt is, ami a Vadálló-kövek és a Prédikálószék vidékére is elkalauzol.

A Természetjárón és a Természetjáró appban pedig mind a négy túra megtalálható bőséges képgalériákkal, túraleírással és térképpel. A 4 bemutatott útvonal az összes lehetséges Spartacus-leágazást tartalmazza, ezért érdemes áttekinteni térképeiket, és a túratervező segítségével ízlésünkhöz igazítani a végigjárni kívánt útvonalat.

1. A klasszikus körút

Tapasztalataink szerint a legtöbben pilisszentlászlói indulással és érkezéssel járják végig a Spartacus-vadászösvényt. Ez a közepes hosszúságú, de könnyű körtúra viszonylag magasról indul, így az útvonal valósággal „rásimul” a szintösvényre, és tartalmazza a szinte ismeretlen, a hegység központjára megdöbbentő panorámát nyitó Alsó-Pap-hegy kopáros letörését is. A Jenő-kunyhótól a Spartacus félreeső ágán ereszkedünk be a Szent László-völgybe, aminek zárt erdősége, méretes sziklái és kalandos ösvénye igazi vadonélménnyé nemesítik a túrát. Ez a változat azoknak ajánlott, akik a falut elhagyva civilizációmentes, intenzív természetélményre vágynak a Dunakanyar hegyvidékén.


2. A frontális karambolok körtúrája

A Spartacust délről, Visegrád felől is végigjárhatjuk körtúraként. A Szent László-völgy kárpáti hangulatát a kiépített, mégis látványos Apát-kúti-völgy, a Budapesthez közeli hegyvidék talán legjobb kirándulóhelye egészíti ki: itt aszfaltutat, bő vizű forrást, füvészkertet és erdei éttermet is találunk, sőt, lezárásképpen a természetes kőüstben kavargó Ördögmalom-vízesést is felkereshetjük. Ebben az irányban az a jó, hogy a legtöbben szemből jönnek, a szűk csapáson kényelmetlen előzés ritka élmény, ráadásul a Jenő-kunyhó előtt a Spartacus ritkábban járt, rövid, de szintén izgalmas vonalvezetésű szakasza is az útvonal része. Ahogy egy kis tájékozódási képességet (és a Természetjáró appot) bevetve a nagy-bükki kilátóhelyre is felkapaszkodhatunk, hogy benézhessünk a Szent László-völgy erdővel bélelt, mély árkába is.


3. Hegységátszelés a magasban

A legegyszerűbb lehetőség a Spartacus végigjárására csupán fél napot vesz igénybe: Pilisszentlászlótól a hegyeken át ereszkedünk a Duna partjára. A Spartacus végigjárása után még felkereshetjük a fentebb említett nagy-bükki kilátópontot, majd beereszkedünk a jól kiépített Apát-kúti-völgybe, amelyet aszfaltja és sziklaalakzatai, például az Ördögmalom-vízesés mellett pisztrángos tavai is idilli kirándulóhellyé avatnak. A túra kezdőpontját a Szentendréről óránként közlekedő buszjáratokkal érhetjük el, és mivel Visegrádra érkezünk, buszokkal vagy a révet igénybe véve a túloldali vonattal is visszajuthatunk a fővárosba vagy annak közelébe.


4. A túrák királya

Aki az egész napját a Visegrádi-hegység megismerésére vagy vadregényes hangulatának ismételt átélésére szánná, annak a hegység koncentrátumát kínáló, hosszú, nehéz, de páratlanul sokszínű útvonalat ajánljuk. Ez a túra Dömösről indulva mutat be mindent, ami izgalmas a vulkanikus eredetű, izgalmas felszínű hegyvidéken. A magasba a Vadálló-kövek panorámás szirtsorát kerülgetve kapaszkodunk fel, majd a Prédikálószékről tekintünk le a Dunakanyarra és a hegység központi, felszabdalt vidékére. Amit rögvest célba is veszünk, és „megmerítkezünk” a zöld hullámokban, hiszen a Keserűs-hegy hosszú hátán ereszkedünk be Pilisszentlászlóra, ahonnan már a Spartacusra fordulunk rá. Hogy semmi se törje meg a vadon hangulatát, az útvonal elkerüli a nyüzsgő Apát-kúti-völgyet, és a Visegrád melletti, alacsony, nyílt hátakon át érkezik meg a Duna-parti városba.


Nem a gladiátorok útja, de...

Zord nevével ellentétben a Spartacuson nem a terep, hanem a látogatók jelenthetnek igazi kihívást. A vadászösvény és környéke ugyanis a tavaszi és őszi túraszezonban kifejezetten népszerű, így jó időben, hétvégén kiábrándító méretű tömeg gyűlhet össze rajta. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy amennyiben lehetősége engedni, időzítse hétköznapra vagy a két szezonon kívüli periódusra a túrát. A parkolók hamar megtelnek, viszont

a hegység körül sűrű a tömegközlekedés, ezért ajánlott busszal érkezni

és azzal távozni a térségből. Éttermet az Apát-kúti-völgyben, Pilisszentlászlón és természetesen Visegrádon is találni; forrás viszont az ösvény mentén nincsen, csak a völgyben vagy a településeken juthatunk utánpótláshoz.

Sáros vagy havas időben az ösvény végigjárása kitett szakaszai miatt itt-ott körültekintést igényel, és csak jó lépésbiztonságú túrázóknak ajánlott, máskülönben kisebb gyerekekkel is biztonsággal járható, igaz, a sziklás letöréseknél odafigyelés szükséges. A Szent László-völgy gázlóin tartós esőzések és hóolvadás után helyenként át sem lehet jutni, ilyenkor érdemes elhalasztani a látogatást.

Gratulálok, elérkeztél az utolsó kérdéshez, ami a következő:

Tavaly novemberben ismeretlenek bivakházat építettek egy kedvelt kirándulóhelyen. A túrázóknak nagyon tetszik, de mivel engedély híján épült, a sorsa egyelőre kérdéses. Mi többször írtunk róla, az egyik erről szóló cikkünk ráadásul rekordolvasottságot ért el. A kérdés: hol található a szóban forgó Alpin cabin?


A választ ide kattintva tudod beküldeni.


A cikk először 2023 októberében jelent meg.

Cikkajánló