Nem akármilyen üstökös fog elhúzni felettünk

Január végén egy olyan égi vándor érkezik, amelyet csak 50 ezer évente láthatnak a Föld lakói.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Zselici Csillagpark / Facebook
Forrás:
idokep.hu
2023. január 6.

Január végén egy olyan égi vándor érkezik, amelyet csak 50 ezer évente láthatnak a Föld lakói.

Nemsokára olyan látványban lehet részünk, melyben legutóbb az ősembernek volt – adta hírül az Időkép. Egy olyan égitestről van szó, amit 2022. március 2-án fedeztek fel a kaliforniai Zwicky Transient Facility-ben, és a csillagászok számításai szerint nagyjából 50 ezer év alatt ér körbe Nap körüli elnyújtott pályáján. Mindez azt jelenti, hogy az üstököst legutóbb a neandervölgyi emberek láthatták. Az üstökös február 1-én kerül legközelebb a bolygónkhoz, ekkor kb. 44 millió kilométerre lesz tőlünk.

A C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös jelenleg túl homályos ahhoz, hogy távcső nélkül látható legyen, de január végén és február elején majd szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

A Zselici Csillagpark egy 800 mm-es távcsővel 2022. december 29-én hajnali 4 óra után készített is egy szép felvételt az üstökösről, amit közösségi oldalukon meg is osztottak. Bejegyzésükből kiderül, hogy a Hold miatt nehézkes lehet az égi vándor megfigyelése, de január 20-ától már kistávcsővel, vagy binokulárral könnyedén látható lesz, a hónap legvégén pedig akár szabad szemmel is megpillanthatják a szerencsések.

Cikkajánló