Nem csak a Baradla...

A Jósvafő határában, közvetlenül a Nagy-Tohonya forrás mellett nyíló Kossuth-barlang nemcsak különleges vízjárása miatt érdekes, hanem kalandos, sok ügyességet igénylő túrák rendszeres helyszíne is.

Szerző:
Safranek Melinda
Gulyás Attila
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Gulyás Attila
Dabis Balázs Silvius
2014. augusztus 13.

A Jósvafő határában, közvetlenül a Nagy-Tohonya forrás mellett nyíló Kossuth-barlang nemcsak különleges vízjárása miatt érdekes, hanem kalandos, sok ügyességet igénylő túrák rendszeres helyszíne is.

A Jósvafőtől északra fekvő karsztvidék alatt már a közeli Baradla-barlang száz évvel ezelőtti feltárása idején is nagy kiterjedésű barlangrendszert sejtettek, a Nagy-Tohonya forrás szokatlanul meleg vize és a fölötte lévő sziklák repedéseiből felszálló gőz különleges felfedezéseket ígért. 1953-ban, Jakucs László kezdeményezésére kezdtek tárót vájni a forrás mellett a barlang feltételezett irányába, amivel három évvel később jutottak be a barlangrendszerbe. Rövid időn belül elérték a jelenlegi végponthoz közeli Reménytelen szifont, amelynek első átúszásával búvárfelszerelés segítségévvel először 1957-ben próbálkoztak, de ez csak több évtizedes munka után, 2009-ben sikerült az Amphora Búvár Klub kutatóinak. Az újonnan feltárt szakasz azonban a tágas Apáink Terme után újabb szifonban folytatódik, aminek átúszásán nehéz körülmények között jelenleg is dolgoznak.

 

 

Belépés a Pokol Tornácára

 

A barlang egyik különlegessége az erősen ingadozó vízjárása, ami nem követi a felszíni csapadékmennyiséget, az áradások gyakran száraz időszakban, hirtelen érkeznek, azonban összefüggésben állnak a közeli Lófej-forrás vízhozamváltozásaival.

 

A víz hőmérséklete 14 fok körül változik, áradások idején is csak minimális mértékben csökken. A feltételezések szerint vagy a felszínről leszivárgó csapadék jut olyan mélyre, ahol felmelegszik, vagy a mélyebb rétegekből feláramló karsztvíz keveredik hozzá.


Az eddigi kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a ma ismert Kossuth-barlang csak egy kis része egy még feltáratlan, nagyobb barlangrendszernek.

 

 

Pihenő a búvárfelszerelés nélkül elérhető végponton, a Reménytelen Szifon fölött

 

A Reménytelen szifonig vezető szakasz könnyebb járhatósága érdekében több helyen is mesterséges lépcsőket és kapaszkodókat alakítottak ki, 2008-ban pedig drótköteleket feszítettek ki a mélyebb tavak fölött. A barlang azóta látogatható a nagyközönség számára is, előzetes bejelentkezéssel. A 2-3 órás túrához jó kondíció és mászóképesség szükséges, a minimális életkor 14 év.

 

 

A Traverz-kanyon 

 

 

Mit csinál egy anya, akinek a gyermeke kalandra vágyik?

Ha már kaland, feszegessük egy kicsit a határokat is. A mindennapos otthoni rutinfeladatok, és a monoton egyhangúság után lehetőségem adódott munkám kapcsán ismét Aggtelekre utazni, és fiamat is elvihettem. Szuper! Anya-fia program és munka is egyben. Érkezésünk után a Kossuth-barlangba vezetett az első utunk, ahol két igen kedves vezető segítségével felfedezhettük a mélység titkait.

A nagy hőségben fura érzés volt bebújni az overálba, de gondoltam, jó szolgálatot tesz majd a hűvös barlangban, amíg a kisbusz robog velünk a cél felé. Amikor bezárult mögöttünk a vasrács, tudtam, már nincs vissza út. Még egy fotó és indulás. Igazából nem tudtam, mire is vállalkozom, már rögtön az elején földbe gyökerezett a lábam. Vagyis inkább iszapba. Ricsi fiam az első komolyabb létrázás után gyorsan legyőzte az összes félelmét, nem úgy, mint anya. Na de mégis össze kellett szedjem magam, hisz a fiam és a vezetőnk, István is biztatott, hogy képes vagyok legyőzni az akadályokat.

 

Nehezen tudtam ezt elképzelni, mivel időközben kiderült, hogy ez a hely Aggtelek legtechikásabb barlangja. Ezek után már a körülbelül 3 fokos vizen való átkelés és az esetenként a sziklafalból kiálló ácskapcsokon való mászás már nem is jelentett komoly gondot. Néhol szűk helyeken kellett átpréselnünk magunkat, néhol pókember módjára másztuk a falat, néhol pedig csak egy drótkötél volt a talpunk alatt. Bár remegő lábbakkal, de mégis végigcsináltam. A visszafelé vezető úton már nagyon büszkén haladtam előre. Hát mégis képes voltam rá! Köszönöm Istvánnak, Gyurinak, a két vezetőnknek és fiamnak, Ricsinek ezt a felejthetetlen élményt!

 

  

 

A még nedves, agyagos felszerelés mosása, végre újra napfényben

 

 

Útikalauz Aggtelekre indulóknak

Az északi határszélen található, cseppköveiről és más csodás barlangi képződményeiről híres Aggtelek méltán népszerű célpontja a túrázóknak. Barátokkal, családdal is érdemes felkeresni, de arra készüljetek, egy-két nap nagyon kevés lesz, mert rengeteg a látnivaló ezen a vidéken! Nemcsak a felszín alatt, hanem felette is rengeteg izgalmas dologra lelhettek, ha kulturális, vagy természeti értékeket is szeretnétek felfedezni. A karszt-fennsík időszakos tavai (Aggteleki-tó, Vörös-tó), a hucul ménes Jósvafőn, a több mint féltucat közeli horgásztó mellett ezen a vidéken találhatjátok meg a világ legnagyobb könyvét Szinpetriben, meglátogathatjátok a közelmúltban felújított edelényi L'Huillier-Coburg kastélyt, de a határ túloldalán is rengeteg a látnivaló; Krasznahorka vára és a dobsinai jégbarlang kötelező azoknak, akik még sosem jártak ezeken a különleges helyeken.

 

A remek kalandokhoz Aggteleken kiváló szállásokat találhattok. Van itt hotel, kemping faházakkal olcsó és drágább árfekvésben is, de apartman házakat is bérelhettek. Arra azonban fel kell készülnötök, hogy ATM nincs ezen a településen. Kártyával egy-két vendéglátóipari helyszínen lehet fizetni, de a boltban, a hamburgeresnél nem sokra mész a plasztik lappal, így jó előre gondoskodnod kell elegendő készpénzről, mert a legközelebbi automatához sok kilométert kell leautózni, az aggteleki postán meg nagyon drágán adják a forintot.

 

A Nomád Baradla Kemping új faházai csodaszépek, kiválóan felszereltek, tiszták és nagyon kényelmesek. A konyhában van mikró, mosogató, hűtő és egy nagyobb család, vagy baráti társaság is remekül elfér a rönkökből készült építményben. A törölközőt is otthon hagyhatod, ágyneműt is kapsz, a matracok csodásak, szappant, tusfürdőt azonban feltétlenül vigyél magaddal!

 

 

<p><a href="http://vimeo.com/103405305">Mozgó képeslap Aggtelekről</a> from <a href="http://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>


Kapcsolódó beszámolónk:

Huculokkal húzatva

 

Cikkajánló