Programok

Nem csak túrázni hívnak a nemzeti parkok - 2. rész

Javában tombol a nyár és a szünidő. Fogalmad sincs, hogy a táborok és a nagyi után, a vakáció hátra lévő idejében, mivel kösd le a lurkó felszabadult energiáit? Íme, öt nemzeti park, amely remek szórakozást nyújt gyerkőcnek és szülőnek egyaránt.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
TM archívum
2015. július 5.

Javában tombol a nyár és a szünidő. Fogalmad sincs, hogy a táborok és a nagyi után, a vakáció hátra lévő idejében, mivel kösd le a lurkó felszabadult energiáit? Íme, öt nemzeti park, amely remek szórakozást nyújt gyerkőcnek és szülőnek egyaránt.

Magyarország nemzeti parkjai nemcsak őrzik és védik a rájuk bízott természeti értékeket, de be is mutatják azokat a nagyközönségnek. Mindezt persze úgy, hogy az élővilágot a lehető legcsekélyebb mértékben zavarják meg. Éppen ezért nekünk, látogatóknak, néhány fontos szabályt be kell tartani, cserébe viszont igazán egyedi élményekben lehet részünk.

1. Rétisasok és gólyák birodalma - Duna-Dráva Nemzeti Park

A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996 tavaszán, a Duna és a Dráva mentén jött létre. A két folyó (azok víztömege, vízjárása) határozta meg a sokféle élőhely kialakulását. A nemzeti park működési területéhez tartoznak emellett olyan hegy- és dombvidéki területek is, mint a Mecsek és a Zselic. A nemzeti park adottságainak köszönhetően a bemutatóhelyek is igen sokfélék. Hogy csak néhányat említsünk: Tettyei-mésztufabarlang, Szársomlyó, Abaligeti-barlang vagy a Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont, ahol megismerhetjük déli határfolyónk élővilágát, sőt még egy rétisasfészekbe is beleshetünk.

 

Fotó: Kovács Norbert


A magyar történelem sorsdöntő, tragikus eseményének állít emléket a Mohácsi Történelmi Emlékhely, amely két esztendeje egy, a Szent Koronát formázó új kiállító- és kilátóhellyel bővült.
A nemzeti park hagyományos tanösvényei mellett egyre több az e-tanösvény, melyhez a nemzetipark-igazgatóság honlapjáról tölthetjük le vezetőfüzetet. A túrák sorát színesítik a Zselici Csillagoségbolt-park éjszakai túrái is. A Zselicben, a lakott területektől távol, ahol nincs fényszennyezés, páratlan az éjszakai égbolt látványa.

A Turista Magazin ajánlja
Fehér Gólya Múzeum

A dunai ártér közelében található Kölked a fehér gólyák kedvelt fészkelőhelye, ezért jött létre éppen itt, a hazánkban egyedülálló tematikus múzeum. A kiállításon megismerkedhetünk a gólyák életmódjával, vándorlási szokásaikkal, továbbá a gólyagyűrűzés módszereibe is betekintést nyerhetünk.

2. Ahol a folyók és a hegyek találkoznak - Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park jól ismert barlangjai és kirándulóhelyei mellett még számos, kevésbé ismert látnivalót is kínál. Érdemes felkeresni a Velencei-tónál található Dinnyési-fertőt, ahol a fészkelő madarakon túl - a tavaszi és az őszi vonulás idején - hatalmas réce- és vadlúdcsapatok pihennek.
A nemzeti park vezetett túrái nemcsak a tavasz eljövetelével indulnak, de a hideg teleken is találhatunk érdekes programokat, például csillagoségbolt-túrát a Gerecsében vagy nyomkereső túrát, ahol még talán hiúznyomokra is bukkanhatunk a havas börzsönyi utakon.

 

Fotó: Csonka Péter


A DINP, fekvéséből adódóan, ékes bizonyítékot jelent arra, hogy még egy kétmilliós nagyváros is rejthet különleges természeti értékeket - gondoljunk a Sas-hegyre vagy a Jókai-kertre! A Svábhegyen fekvő történeti kertet 1853-ban vásárolta meg Jókai Mór, hogy itt hódoljon kertészet iránti szenvedélyének. A kert Jókai szellemében helyreállítva várja ma a látogatókat, ahol egy séta során Jókai korát és a kert természeti értékeit is megismerhetjük.


A Turista Magazin ajánlja
Ócsai Tájház
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet nemcsak az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát, hanem a térség hagyományaiból és épített örökségéből is. Ezt mutatja be a látogatók számára az Ócsai Tájház, amely az ócsai Öregfalu központjában, a román stílusú, Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában található.


3. A tanúhegyeken is túl - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton mellékéhez a magyarországi természetvédelem fontos kezdeti lépései köthetők. Itt dolgozott a magyar természetvédelem első fizetett őre, Gulyás József halászmester, a kis-balatoni kócsagőr, valamint hazánk első nemzeti parkjának ötlete is itt merült fel. A Tihanyi-félsziget első magyarországi nemzeti parkká nyilvánítása érdekében az 1940-es években hangzott el interpelláció az országgyűlésben. S bár nemzeti park akkor még nem lett, 1952-ben az első tájvédelmi körzet itt alakult meg.

 

Fotó: Ravasz Balázs


A Balaton környéke hazánk egyik leglátogatottabb, legismertebb turisztikai területe, ahol a nyári szezonon túl is van élet, hisz a Balaton-felvidék természeti szépségek sokaságával büszkélkedik. A tanösvények, túraútvonalak az év minden szakában élményt jelentenek, de a látogatóhelyek egy része is - mint a Levendula Ház, a Pannon Csillagda vagy a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum - egész évben várja a vendégeket.

A Turista Magazin ajánlja
Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvény

A 4 km hosszú tanösvény bemutatja a hegy földtörténetét, élővilágát és persze a legfőbb látványosságok, a bazaltorgonák sem maradhatnak ki. A hegy oldalában orgonasípokként álló, 30 méteres magasságot is elérő bazaltoszlopok a felszínre jutott láva kihűlésekor nyerték el alakjukat, ma pedig a külső erők formálják tömbjüket.

4. Túzokok nyomában - Körös-Maros Nemzeti Park

Hazánk turisták által talán legkevésbé ismert területén, a Dél-Tiszántúlon 1997-ben alakult meg a Körös-Maros Nemzeti Park. A „mozaikos szerkezetű” nemzeti park egymástól távolabb fekvő területi egységei változatos alföldi táj képét rajzolják meg. Itt található a Dél-Alföld legjelentősebb szikes tava, a kardoskúti Fehér-tó, a hajdani vadregényes vízi világ emlékét őrző Kis-Sárrét vagy a fokozottan védett túzokok egyik legfontosabb hazai élőhelye, a Dévaványai-Ecsegi puszták. A nemzeti park élővilágát a Körösvölgyi Látogatóközpontban kiállítás mutatja be, a túzokokról és az e csodás madarakat érintő természetvédelmi munkáról pedig a Dévaványa melletti Réhelyi Látogatóközpontban tudhatunk meg többet.

 

Fotó: Nedeczky Gábor


A nemzeti parkban szakvezetéses túrákon vehetünk részt gyalogosan, kerékpárral vagy kenuval, és hat tanösvény is várja a látogatókat. Az év kiemelt időszaka errefelé az április, amikor a túzokok dürgése zajlik, szeptember, amikor az Afrikába készülő kék vércsék gyülekeznek, valamint a késő őszi időszak, amikor darvak ezrei pihennek a kardoskúti Fehér-tó környékén, illetve vadlibák tömegei állomásoznak, (többek között) a Biharugrai-halastavakon.

A Turista Magazin ajánlja
Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely

A Holt-Sebes-Körös partján az ártér fölé több mint hét méterrel magasodó kettős Mágori-domb a Kárpát-medence egyik legnagyobb és legjelentősebb újkőkori-bronzkori településhalma (ún. tellje). A kutatások során az őskori települések maradványai mellett a Csolt-nemzetség Árpád-kori monostorának maradványai is napvilágra kerültek. Az emlékhelyen a monostor múltját és leleteit bemutató állandó kiállítás és a feltárt őskori telep részletei tekinthetők meg.

5. Harmóniában a természettel - Őrségi Nemzeti Park


Legfiatalabb nemzeti parkunk Vas megye délnyugati csücskében helyezkedik el. Hajdan a honfoglaló magyarok a „nyugati kapu” védelmére őrállókat telepítettek ide, innen ered a táj neve is. Az Őrségben az országos átlagnál magasabb az erdők aránya, emellett a kaszálórétek, a láprétek, az apró lápok is a tájkép meghatározó elemei. Az őrségi táj képét az itteni ember formálta, alakította. Az Őrség az egyetlen olyan „tájegység” hazánkban, melynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek. Az egykori őrállók jellegzetes, szeres településszerkezete még ma is látható, de a régi templomokat és a szoknyás haranglábakat is érdemes felkeresni.

 


Fotó: Krizsán László


A hagyományos gyalogos és kerékpáros túrák mellett szakvezetéses szekértúrán is felfedezhetjük az Őrség szépségeit. A sok csapadéknak és a magas páratartalommal jellemezhető szubalpin klímának köszönhetően az ország gombákban különösen gazdag vidéke ez. A jól ismert gombafajok mellett igazi ritkaságok, az Alpok havasi rétjeire jellemző nedű- és csigagombák sokasága is előfordul errefelé.

A Turista Magazin ajánlja
Veleméri Szentháromság-templom
A dombtetőn álló, 13. századi templom a román és a gótikus stílus jegyeit egyaránt magán hordozza. A templomot egykor kívül-belül fafreskók díszítették. A festmények 1377-1378 között készültek, az évszázadok alatt azonban nagyon rossz állapotba kerültek. A külső falképekből sajnos szinte semmi sem maradt fenn. A belső falképek teljes restaurálására 1968-ban került sor - ezek az alkotások ma különleges értéket képviselnek.

Megjelent a Turista Magazin 2013. december - 2014. januári számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezért menj nemzeti parkba kirándulni

Örülhet a kis vízicsibe és a borzas szulák

Top úti cél gyerkőccel: Sas-hegyi tanösvény

Természetélmény a köbön - Lóczy Lajos gejzírösvénye

Vissza-visszatérnek a meggyűrűzött túzokok

Egy kis jégkorszak - szőcei talpalatnyi zöld királyság

 

Cikkajánló