Nem ijedünk meg a felázott utaktól!

A kitartó kirándulóknak az esők és a hidegebb időjárás sem veheti el a kedvét a túrázástól, ezekben a hetekben még érdemes felkeresniük az őszi színekben pompázó erdőket.

Szerző:
forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
vastateparksstaff
Gabriel Amadeus
Gulyás Attila
Pilisi Parkerdő Zrt.
2013. november 9.

A kitartó kirándulóknak az esők és a hidegebb időjárás sem veheti el a kedvét a túrázástól, ezekben a hetekben még érdemes felkeresniük az őszi színekben pompázó erdőket.

 

 

a vadászok védőszentje
November 3-án volt Szent Hubertus ünnepe, és ezzel egy időben a hajtásszezon is kezdetét vette. Hubertus legendája a mai Belgium területén született meg: Aquitain hercegének legidősebb fia, Hubert egy vadászaton megpillantott egy csodálatos albínó szarvasbikát, melynek hatalmas agancsai között egy csillogó kereszt fénylett. Az égi látomás hatására Hubert lemondott hercegi rangjáról és örökségéről, vagyonát szétosztotta, és hátralévő életét a hit szolgálatába állította. Hubertust, mint az erdei emberek, vadászok, erdészek, horgászok legfőbb védelmezőjét és segítőjét a halála után a katolikus egyház szentté avatta.

Visegrádon, a Mogyoró-hegy tetején befejeződött a Jurta Tábor fogadóépületének felújítása, ahol egyben új turistaszállást is kialakított az erdőgazdaság. Novemberben ünnepeljük Szent Hubertust, a vadászok védőszentjét, és hagyományosan ekkor indul az őszi-téli hajtásszezon is. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén hamarosan megindulnak a társas vadászatok, az esetleges korlátozásokról a Parkerdő honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Törökbálinton a helyi önkormányzattal együttműködve a Pilisi Parkerdő Zrt. folytatta közjóléti feladatainak elvégzését. A munkálatok keretében az erdészet munkatársai egy 1,5 kilométer hosszú szakaszon felújították a sétautat és a meglévő turista-pihenőhelyet, továbbá kialakítottak egy új letelepedőt, és információs táblákat is kihelyeztek.

 

 

A Visegrádi Erdészet területén jövő héten, november 13-án tartják meg a Makovecz napot, ennek keretében átadják a Jurta Tábor felújított fogadóépületét. Itt az erdőgazdaság egy matracos turistaszállást is kialakított, amit jövő héttől már a kirándulók is felkereshetnek. Idén a Pilisi Parkerdő Zrt. felújította a Jurta Tábor fogadóépületét, a Som-hegyi turistaházat, emellett megkezdődtek a Kő-hegyi és a Fekete-hegyi turistaházak felújítási munkálatai is. A hideg időjárás miatt jövő héten víztelenítik a Mogyoró-hegyi kiránduló központban lévő nyilvános vizesblokkokat, ezeket a télen már nem lehet használni.

 

 

A túrázók és kerékpározók számára fontos biztonsági információ, hogy a napok óta tartó esőzések következtében a térségben a turistautak és kerékpározásra kijelölt földutak nagyon átáztak, ezért aki ebben az időben is kirándulni, biciklizni indul, számoljon vizes és csúszós utakkal, illetve az ezzel járó fokozott balesetveszéllyel.

 

 

A Dunakanyarban Szentendre Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködési megállapodást kötött a vaddisznók által okozott problémák kezelésére. A szentendrei önkormányzat által megbízott szakemberek már meg is kezdték a vadkárelhárítást. 

Cikkajánló