Nem lett kevesebb a fehérgólya-fióka az aszály miatt

Azt viszont, hogy a kirepült fiókáknak milyen volt a kondíciójuk, majd akkor tudjuk meg, ha a meggyűrűzött madarakról kapunk visszafogási adatokat.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. február 16.

Azt viszont, hogy a kirepült fiókáknak milyen volt a kondíciójuk, majd akkor tudjuk meg, ha a meggyűrűzött madarakról kapunk visszafogási adatokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központja most készült el a tavalyi év összesítésével, amely szerint a 4100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány átlagos költési sikerrel zárta az évet. 2022-ben 1207 fiókát gyűrűztek meg. Csak az idő dönti el, hogy ebből hányról kapunk visszafogási adatokat a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból. Hazatérésükre csak 3-5 év múlva számíthatunk, amikor már ivarérettek lesznek.

Hogyan tudtak fehér gólyáink ilyen sikeresek lenni a pusztító aszály közepette?

Vajon mi a sikerük titka? Egyrészt az, hogy nemcsak a vizes élőhelyeken lakik jól, hanem gyakorlatilag bármit elfogyaszt, amit meg bír fogni és le tud nyelni, például földigilisztát, egeret, pockot, bogarat, lótücskök, szöcskét, sáskát, halat, békát, kígyót. Tavaly a szárazság közepette is sok rovart tudtak fogyasztani a gólyák – szolgál magyarázattal az MME. A másik ok, hogy 2022 május-júniusában nem volt több napig tartó hideg, esős időjárás, ami veszélyeztette volna a fiókákat. Átlagosan 2,33 fiókát neveltek fel a költőpárok.


A fehér gólyák állománycsökkenése az utóbbi pár évben szerencsére megállt. A sok madárfajt érintő jelenség a szárazodó időjárásnak, a nagyüzemi mezőgazdaság miatt csökkenő táplálékmennyiségnek és a természetközeli élőhelyek zsugorodásának köszönhető. Ezek a problémák a délre vonuló madárfajokat még fokozottabban érintik.

Cikkajánló