Sisakos sáska, az álcázás bizarr mestere

Annak ellenére, hogy a 7 centimétert is elérheti, igen nehéz észrevenni, annyira hasonlít a fűszálakhoz. Videó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 7.

Annak ellenére, hogy a 7 centimétert is elérheti, igen nehéz észrevenni, annyira hasonlít a fűszálakhoz. Videó.

Láttál már sisakos sáskát? Lehet, hogy igen, csak éppen másnak hitted. A faj ugyanis nagyon becsapósan fest, testszínével alkalmazkodik az élőhelyéhez, ezért zöld vagy szalmaszínű is lehet, és szinte tökéletesen imitálja a fűszálakat. Nevét lándzsaszerű csápokat viselő, megnyúlt fejcsúcsáról kapta. Nem mindennapi a megjelenéséről tanúskodik az alábbi videó:

A sisakos sáska 3-6 cm hosszú, de a nőstények akár a 7 cm-t is elérhetik. Növényeket fogyaszt, ám a vándorsáskával ellentétben nem okoz mezőgazdasági károkat, mert a természetes gyepekben érzi jól magát. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Élőhelyeinek megfogyatkozása, a mezőgazdasági területek megszaporodása és a tájidegen faültetvények miatt veszélyeztetett a populáció. Nálunk nagyon kevés helyen, főként homoki gyepeken fordul elő, így például a Gönyűi-homokvidéken is, ahol a fenti film készült.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló